De 10 beste fiscale artikelen van 2019 (tot nu toe)
10. Wetsvoorstel doet excessief lenen bij eigen vennootschap in de ban!
Het wetsvoorstel over excessief lenen bij de eigen BV is in consultatie gegaan. Op basis van dit voorstel zou vanaf 1 januari 2022 belasting betaald moeten worden over schulden boven de 500.000 euro aan de eigen BV. Schulden ten behoeve van de eigen woning worden uitgezonderd. Het uiteindelijke wetsvoorstel kan nog afwijken, maar we lichten de huidige versie graag toe
9. Veel gepensioneerden zien uitkering in 2019 dalen
Nederlanders met een aanvullend pensioen of een lijfrente-uitkering tot 1.750 euro per maand zien in 2019 een iets lager bedrag op hun uitkeringsspecificatie staan. Een hoger belastingtarief in de eerste schijf en een hogere bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) zijn de boosdoeners.
8. Behaal maximaal rendement met de familiebank
Het schenken van een groot geldbedrag is, als u het geld kunt missen, een mooie manier om een kind, broer of zus of ander familielid te helpen. Maar het is voor u vaak niet de meest voordelige optie. Bovendien kan het voor familieconflicten zorgen als u het ene kind een mooi bedrag geeft en de ander niet.
7.Duizenden euro's extra belastingvoordeel voor zonnepanelen
Tot nu toe konden particulieren alleen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Maar de rechtelijke uitspraken geven kopers van nieuwbouwwoningen met zonnepanelen ook perspectief op teruggaaf van de btw op een deel van de bouwkosten van het dak waar de zonnepanelen op- of in liggen. Dit kan hen duizenden euro’s extra belastingvoordeel opleveren en verkort de terugverdientijd van dergelijke panelen aanmerkelijk.
6. Doorbelasten kosten niet altijd belaste prestatie voor btw
Onlangs heeft de Hoge Raad verrassend beslist over kostendoorbelastingen in de btw. De Hoge Raad besliste dat het doorbelasten van kosten niet per definitie een btw-belaste prestatie meebrengt. Dit betekent dat niet over elke doorbelasting btw mag worden berekend, maar ook dat de betreffende organisatie de btw op deze kosten in principe niet in aftrek mag brengen.
5. Behaal maximaal rendement met de familiebank
Het schenken van een groot geldbedrag is, als u het geld kunt missen, een mooie manier om een kind, broer of zus of ander familielid te helpen. Maar het is voor u vaak niet de meest voordelige optie. Bovendien kan het voor familieconflicten zorgen als u het ene kind een mooi bedrag geeft en de ander niet.
4. Help, ik heb te hard gefietst! (Over de fietsbijtelling van 7%)
Wanneer deze fietsbijtelling wordt ingevoerd, hoef je niet bang te zijn voor flitsfoto's die mogelijk in strijd zijn met de bijgehouden rittenregistratie. De bijtelling geldt namelijk al vanaf de eerste kilometer. De 500-kilometergrens die we kennen van de autobijtelling is hier dus niet van toepassing. Zodra de fiets ter beschikking is gesteld voor woon-werkverkeer, geldt de bijtelling van 7 procent over de consumentenadviesprijs van de fiets.
3. Wetsvoorstel doet excessief lenen bij eigen vennootschap in de ban!
Het wetsvoorstel over excessief lenen bij de eigen BV is in consultatie gegaan. Op basis van dit voorstel zou vanaf 1 januari 2022 belasting betaald moeten worden over schulden boven de 500.000 euro aan de eigen BV. Schulden ten behoeve van de eigen woning worden uitgezonderd. Het uiteindelijke wetsvoorstel kan nog afwijken, maar we lichten de huidige versie graag toe.
2. Fiscus gaat steeds verder bij het verzamelen van informatie
Bij brief van 18 februari 2019 informeerde Staatssecretaris Snel de Tweede Kamer over de manier waarop de fiscus informatie verzamelt van belastingplichtigen. De brief was het gevolg van vragen van kamerlid Nijboer (PVDA).
1. ‘Houders stamrecht bv’s diep in de problemen’
Duizenden houders van een stamrecht BV dreigen in de problemen met de fiscus te komen. Ze bereiken binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd wat betekent dat ze belasting over hun ingelegde ontslagvergoeding moeten betalen, maar hebben dit geld helemaal niet meer.