Davos: waarom robots de rente naar beneden duwen

De machtigen der aarde voorzien een nieuw industrieel tijdperk – met lage lonen en deflatie.
Want: “If robots rise, interest rates will fall,” is de consensus in Davos.
Kunstmatige intelligentie en de robots die deze voorzien van zintuigen, armen en benen zullen op korte termijn veel blauwe- en witteboordenfuncties en daarmee miljoenen banen overnemen. Volgens de klassieke economische wetten (die veranderen blijkbaar  -nog – niet?)  betekent dat concurrentie op de arbeidsmarkt, die ervoor zal zorgen dat de lonen van de overblijvers omlaag gaan. Bovendien zullen de nieuwe werkers een enorme productiviteitstijging teweeg brengen, volgens de Bank of America in veel sectoren tot wel 30% – en dat zorgt voor lagere prijzen. Die op korte termijn ook lagere lonen mogelijk maken. 
 
Daarmee dreigt het tijdperk van lage, geen of zelfs negatieve rente niet een kort intermezzo, maar ‘the new normal’ te worden, vrezen de centrale banken, of althans hun vertegenwoordigers in Davos. “Technologische ontwikkelingen dempen de kansen, dat we weer ouderwetse inflatiecijfers zullen zien,” stelt bijvoorbeeld Axel Weber, voorzitter van de RvB van UBS Group AG, voorheen baas van de Duitse Bundesbank.  
 
De traditionele politiek heeft hier voorshands geen antwoord op. En dat is gevaarlijk, omdat door het verdwijnen van de middenklasse ede verschillen tussen ‘hoog’ en ‘laag’ in de maatschappij alleen maar zullen toenemen. Met alle kansen van dien voor hen, die die verschillen politiek willen exploiteren.
 
Gerelateerde artikelen