David Bowie: ook financieel innovator

Bowie was de eerste kunstenaar die obligaties uitgaf op te verwachten royalties.
De componist van “The Man Who Sold the World” was niet alleen muzikaal innovatief – hij was ook de eerste artiest die via Wall Street investeerders overhaalde om (tienjarige) obligaties te kopen, met als zekerheid de royalties van nummers als  “Ziggy Stardust,” “Space Oddity” en “Changes.” Daarvoor haalde hij in 1997 $ 55 miljoen op.
 
Met die obligaties voorkwam hij, dat hij jaren zou moeten wachten op uitkeringen van instellingen als Buma Stemra, die zoals bekend alleen de eigen directieleden meteen uitkeren.
Bowie effende met deze innovatie de baan voor anderen die toekomstige rechten meteen te gelde wilden maken, van stieren- en hengstenfokkers tot innovatieve wasmachineontwerpen.
 
De ‘Bowie bonds’ kregen aanvankelijk een A3 rating van Moody’s, maar zakten later weg tot bijna-junk status toen muziekpiraterij opkwam.  
 
Securitisatie van intellectuele eigendomsrechten van esoterische zaken als farmaceutische patenten, franchise-rechten maar ook bijvoorbeeld de “Peanuts” comic strip is inmiddels heel normaal geworden. 
 
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-11/bowie-bonds-drove-changes-in-markets-leading-to-esoteric-finance
Gerelateerde artikelen