Dat Luxemburg sommige pensionado’s geen belastingaftrek gunt is dicriminatie, zegt het Europese Hof
Een Advocaat-Generaal bij het Europese Hof van Justitie stelt dat Luxemburg het vrije verkeer van personen op onwettige wijze hindert door ontvangers van pensioeninkomsten van buiten het land bepaalde belastingvoordelen voor lokale pensionado’s te onthouden.
De zaak in kwestie werd aangesppannen door een Nederlander, een zekere mijnheer Kohll, die in Luxemburg woonachtig is, daar belasting betaalt maar pensioen ontvangt van Shell International bv en van de SVB.
Drie jaar lang weigerde Luxemburg de heer Kohll dezelfde gepensioneerden-aftrek te gunnen als die standaard ontvangen wordt door Luxemburgse gepensioneerden, met het argument dat de Luxemburgse wet deze aftrek alleen gunt aan pensioentrekkers van wie reeds aan de bron van hun pensioen belastingen geheven worden. Aangezien zowel het pensioen als de AOW ‘netto’ uitbetaald worden, heeft daar niet Luxemburg maar Nederland belasting.
Kohll stelt dat door deze wettelijke bepaling het recht van vrij verkeer binnen de EU (artikel 45 van het verdrag) gehinderd wordt. Luxemburg stelt dat mijnheer Kohll kan gaan en staan waar hij wil, en dat dit de essentie is van artikel 45.
De Advocaat-Generaal Manuel Campos Sanchez-Bordona is het daar niet mee eens en stelt op 16 februari in However, in Kohll en Kohll-Schlesser v. Directeur de l’administration des contributions directes (C-300/15), dat de Luxemburgse wet in kwestie niet deugt. Inderdaad is de eis, dat alleen Luxemburgse gepensioneerden recht hebben op de betreffende aftrekmogelijkheid tegenstrijdig met het principe van vrij verkeer binnen de Unie.
Het gaat nog maar om een advies van de AG – maar meestal neemt het Hof die adviezen over.