Cultuur en gedrag

Uit onderzoek van ACCA blijken forse cultuurverschillen tussen financials in Europa en in andere werelddelen. Regels en procedures zijn belangrijker in Afrika en Azië dan bij ons, bijvoorbeeld.
Vooral de ‘tone at the top’ is overal even belangrijk, om de bedrijfscultuur tot in alle haarvaten van de organisatie door te laten dringen.
 
Het rapport Culture and channelling corporate behaviour: ACCA member survey van de Association of Chartered Certified Accountants stelt verder vast dat erkenning de belangrijkste motivator is voor financials worldwide, meer dan salaris – en dat geldt voor alle leeftijden, alle sectoren en alle landen.
 
ACCA ondervroeg ruim 2000 ACCA finance professionals over de hele wereld.  Andere regionale verschillen die vastsgesteld worden zijn bijvoorbeeld “carrière maken’- dat willen financials in Afrika en Azië, terwijl in Noord- en Zuid-Amerika de motivatie vooral gevonden wordt in de uitdagendheid van de functie.
Hoewel de helft van de respondenten het eens is met de stelling dat prestatiebeloning hun performance zou kunnen stimuleren, denkt twee derde van de deelnemers dat dergelijke beloningssystemen vooral uitnodigen om te frauderen of alleen voor de beschreven criteria te gaan, in plaats van voor groei en bloei van de organisatie zelf. 
 
Vier op de tien respondenten  denken dat hun chefs weten wat er op de werkvloer leeft. 48% denkt ook dat die chefs dat getrouw rapporteren aan de directie.
 
Meer resultaten via accaglobal.com.
Gerelateerde artikelen