‘Cruciale rol onderwijs om duurzaamheid in DNA accountants te krijgen’

Het onderwijs speelt een cruciale rol in het streven om duurzaamheid in het DNA van accountants te krijgen. Dat was een boodschap in het betoog van DNB-directeur Frank Eldersons vandaag ter gelegenheid van een congres van de Financiële en Accountantsopleidingen voor de Nieuwe economie, waar hij was om de DNB-studie Tijd voor Transitie toe te lichten.

Elderson: “Het spreekt voor zich dat in dit bewustwordingsproces ook accountants, zowel interne als externe, een belangrijke rol te spelen hebben. Zeker nu ook de samenleving steeds hogere verwachtingen heeft van de controlerend accountant. Dit slaat ook neer in regelgeving. Zo zullen accountants met ingang van 2016 het bestuursverslag van ondernemingen kritischer moeten beoordelen op mogelijke strijdigheid met de informatie die zij bij hun controle hebben verkregen. Dit gaat verder dan alleen de financiële informatie. Ten onrechte een te positief beeld neerzetten over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zou hiermee ook moeten worden voorkomen. En dit betekent dat de accountant, als vertrouwenspersoon in het maatschappelijke verkeer, ook kennis moet hebben van duurzaamheid.”

De DNB-directeur liet trouwens weten voor accountants al vooruitgang te zien: “Ik zie in de sector namelijk specialisten in MVO-verslaggeving en Integrated Reporting. En als ik kijk naar de eindtermen voor de accountantsopleiding die gelden vanaf 2016, lees ik dat de beginnende beroepsbeoefenaar in staat moet zijn om de ondernemingsstrategie te beoordelen op realiteitswaarde, rekening houdend met zaken als maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Ziet er goed uit, klinkt uiterst zinnig! Voor nieuwe accountants zit het dus wel snor. Maar voor al die duizenden accountants die lang geleden uit de collegebanken zijn gekomen, geef ik de beroepsorganisatie in overweging om van duurzaamheid een niet-vrijblijvend thema te maken in het kader van permanente educatie.”

• Speech Frank Elderson FAN Fase II Congres

Gerelateerde artikelen