Criminelen misbruiken bedrijven voor witwassen

Compliance

Financieel managers opgelet: criminelen gebruiken legitieme bedrijven in de bouw, zorgverlening en pakketbezorging voor grootschalige witwaspraktijken. Dit meldt het Financieele Dagblad (FD) op basis van onderzoek door FIU-Nederland. Het complexe netwerk van onderaannemers en zzp’ers maakt deze sectoren kwetsbaar voor misbruik. Dat meldt het ANP op basis van berichten in financiele media.

  • Zware criminelen misbruiken legitieme bedrijven
  • Versnipperd toezicht vergemakkelijkt witwassen
  • Strengere maatregelen en samenwerking noodzakelijk

Via contante loonbetalingen wordt zwart geld de legale economie binnengebracht, aldus de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland. Volgens Hennie Verbeek-Kusters, hoofd van FIU-Nederland, wordt veel maatschappelijk essentieel werk betaald met crimineel geld. “Dit toont wederom de verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld aan,” benadrukt zij.

Enorme schaal witwassen in 2023

FIU-Nederland onderzocht in 2023 meer dan 2 miljoen ongebruikelijke transacties van diverse instellingen zoals banken, betaalinstellingen, notarissen en makelaars. Van deze transacties werden er 180.578 als verdacht bestempeld. Dit toont de enorme schaal van het probleem aan en onderstreept de noodzaak van effectieve controlesystemen. [Artikel gaat verder na de vrijblijvende registratie voor het evenement Leadership in Finance 2024]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Versnipperd toezicht vergroot risico

Het versnipperde toezicht in sectoren zoals de bouw, zorgverlening en pakketbezorging maakt het moeilijker om witwassen te bestrijden. Veel bedrijven werken met een groot aantal (onder)aannemers en zzp’ers, waardoor toezicht moeilijk te handhaven is. Dit gebrek aan controle wordt door criminelen handig uitgebuit.

Internationale context en recente ontwikkelingen

In de afgelopen 48 uur zijn er ook internationale ontwikkelingen gemeld. Volgens een rapport van de Financial Action Task Force (FATF) blijft witwassen een wereldwijde uitdaging. Recente gevallen in Europa en de Verenigde Staten tonen aan dat zelfs geavanceerde economieën worstelen met effectieve bestrijding van financiële misdrijven.1

Impact op bedrijfsfinancieringen in europa

Deze ontwikkelingen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor bedrijfsfinancieringen in Europa. Banken en investeerders worden steeds voorzichtiger bij het verstrekken van leningen en investeringen aan bedrijven in risicovolle sectoren. Verhoogde due diligence-vereisten kunnen leiden tot vertragingen en extra kosten voor bedrijven die financiering zoeken. Bedrijven moeten mogelijk aanvullende documentatie en bewijsmateriaal overleggen om aan te tonen dat zij geen criminele activiteiten faciliteren.

Oproep tot versterkte maatregelen

Er is een dringende oproep tot versterkte maatregelen en samenwerking tussen publieke en private sectoren om witwassen tegen te gaan. Volgens Verbeek-Kusters is samenwerking tussen bedrijven en opsporingsinstanties essentieel om de strijd tegen witwassen effectief te maken. Bedrijven worden aangemoedigd om proactief te zijn in hun anti-witwasbeleid en samenwerking met autoriteiten.

Recente voorbeelden uit de praktijk

Een recent voorbeeld uit het Verenigd Koninkrijk illustreert hoe bedrijven onbewust betrokken kunnen raken bij witwasactiviteiten. Een bouwbedrijf werd onlangs onderzocht vanwege verdachte geldstromen en gebrek aan controle over hun onderaannemers. Dit onderstreept de noodzaak van strengere interne controles en due diligence bij het aangaan van zakelijke relaties.

Gevolgen voor bedrijfsimago

Bedrijven die betrokken raken bij witwasactiviteiten, zelfs onbewust, riskeren aanzienlijke schade aan hun reputatie. In een tijd waarin transparantie en ethisch zakendoen steeds belangrijker worden, kan een associatie met criminele activiteiten leiden tot verlies van klanten en partners. Dit benadrukt het belang van robuuste anti-witwasmaatregelen en een cultuur van naleving binnen organisaties.

Gerelateerde artikelen