Cos 4410H en micro-entiteiten

Iedere samenstelopdracht die afgerond wordt na 31 december 2015, valt onder de herziene regelgeving 4410. Maar is er binnen de 4410H nu zo enorm veel veranderd?

Dankzij de verklarende paragrafen bij ieder artikel is deze standaard beter leesbaar geworden. Dat is een pluspunt.  In het veld waren de accountants al gewend om een opdrachtbevestiging te hebben, puur voor de duidelijkheid en ter voorkoming van verschillende gedachten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Binnen deze herziene standaard is de schriftelijke opdrachtbevestiging nu een verplicht stuk geworden, voordat de opdracht uitgevoerd gaat worden. Bij het inventariseren van de aanwezige opdrachtbevestigingen is het raadzaam om deze te beoordelen op inhoudelijke aspecten, zoals de inhoud van de huidige opdracht en of de entiteit van de opdrachtgever nog juist is. De eenmanszaak van enkele jaren geleden, kan nu een BV zijn.

De accountant is verplicht om de 4410H te gebruiken in het geval dat een financieel overzicht wordt samengesteld. Een jaarrekening is hier het meest bekende voorbeeld van. Het verplichte karakter zit in het issue ‘complete set’. Dit betekent dat een financiële verantwoording zonder toelichting, geen complete set is, en daardoor niet valt onder de reikwijdte van d 4410H.

U kunt de werkzaamheden van het samenstellen van een prognose ook als 4410H-opdracht uitvoeren. Hier zijn overigens aparte verklaringen voor, waarbij verwezen wordt naar de voorbeeldverklaringen welke te vinden zijn op nba.nl.

In de praktijk blijkt nog wel eens dat een uitvoerige aangifte inkomstenbelasting wordt opgesteld, inclusief balans, winst- en verliesrekening en toelichtingen, met het idee dat dit geen 4440H-opdracht behelst. Maar juist door die toelichtingen is ook deze aangifte te zien als een ‘complete set’, dus verplichte toepassing van de 4410H.

De uitvoering van de opdracht blijft principle based. Vrijheid van aanpak door de accountant dus, mits de ‘sporen’ maar goed worden vastgelegd. Van registratie naar dossierconclusies! En dit past dan weer binnen het risicogericht samenstellen.

De bevestiging bij de jaarrekening is te vinden onder artikel 4410:37. Hierbij dient goed gekeken te worden naar de datering, omdat dit het slotstuk is van de samenstellingsopdracht.

De tekst van de verklaring is wellicht de grootste wijziging van de herziene 4410. In het geval van twijfels omtrent de continuïteit dient een aparte paragraaf in de verklaring te worden opgenomen, alsmede in de algemene toelichting.

Ingaande 1 november 2015 is de indeling van de rechtspersonen aangevuld met de micro-entiteit, voor de BV’s  van een kleinere omvang. Omdat de jaarrekening van een micro-entiteit bestaat uit 2 bladzijden, een balans en een winst- en verliesrekening, kan dit niet geschaard worden onder de noemer ‘complete set’.  De conclusie kan dan getrokken worden dat de jaarrekening van de micro-entiteit niet verplicht onder de 4410H valt. Op dit moment (december 2015) houdt de NBA een consultatieronde,  met de vraag of ook de eenvoudige jaarrekening van de micro-entiteit verplicht onder de 4410H gerangschikt zou moeten worden.  Als dit het geval zou worden, zal ook de 4410H aangepast dienen te worden.

Overigens zou dit haaks staan op de doelstelling van de invoering van de micro-entiteit, namelijk lastenverlichting voor het bedrijfsleven.
 

[Door: Ron Weijmans AA MBA. Trainer, docent en adviseur finance en accountancy.]

 

________________________________________________________________________________________________

Externe verslaggeving voor de Samenstelpraktijk

Hoe gaat u om met de inrichting en publicatie van jaarrekeningen voor micro-ondernemingen? Wat betekenen nieuwe RJ-richtlijnen voor uw samenstelpraktijk? Kom naar de eendaagse update. Meld u direct aan.

_______________________________________________________________________________________________

    

Gerelateerde artikelen