Corruption Perceptions Index 2015
Het vlees blijft zwak – maar er is hoop, als burgers hun overheid duidelijk maken dat het afgelopen moet zijn.
Vorig jaar is aangetoond, dat waar en wanneer mensen van goede wil samenwerken, er succes geboekt kan worden in de wereldwijde strijd tegen corruptie. Hoewel het gebruik nog steeds welig tiert, hebben méér landen in de jaarlijkse editie van deze index van Transparency International hun praktijk en prestaties verbeterd, dan er nog verder zijn weggezakt.
Uiteindelijk scoort nog steeds twee derde van de 168 landen die de Index 2015 sieren onder de 50 – op een schaal van 0 (‘zeer corrupt’”) tot 100 (‘Brandschoon’). Maar tegelijk mogen we vaststellen dat burgeractivisten in landen als Guatemala, Sri Lanka en Ghana er alles aan doen en enig succes boeken in hun strijd om corruptie uit te bannen – voorbeelden waar andere landen en hun burgers zich aan kunnen optrekken.
“We kunnen corruptie met succes bestrijden, als we maar allemaal samenwerken. Misbruik van macht, doofpotten en regelrechte omkoping, geheime afspraken om zaken te doen of na te laten – burgers zijn in staat om hun overheden duidelijk te maken dat het genoeg geweest is en afgelopen moet zijn,” zo stelt het rapport hoopvol.
Transparency International roept vanaf heden burgers overal ter wereld op om misstanden te melden via unmaskthecorrupt.org. “Wij willen zo inventariseren en tegelijk openbaar maken welke gevallen het publiek onder de aandacht van de samenleving wil brengen – om zo gezamenlijk duidelijk te maken dat we het niet langer accepteren.”
Brazilië bleek vorig jaar de grootste achteruitgang te vertonen qua onkreukbaarheid; met een verlies van 5 punten daalde het land 7 plaatsen naar positie 76 op de lijst. Het Petrobras-schandaal en de rol van de plaatselijke arbeiderspartij bij het verduisteren van ruim 2 miljard dollar waren de belangrijkste oorzaak. Successen werden geboekt in landen als Mongolië en Guatemala.
Downloaden van de Index kan hier.