Corporate Executives verdienen nog veel meer…

Er zijn twee methoden om dat inkomen te berekenen. Die andere is de correcte.

“Topmannen van Ahold, Unilever en Heineken verdienen meer dan honderd keer zo veel als werknemer,” schreef minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vorige week in de Volkskrant. Dat deugt niet, vond hij als PvdA-minister, zeker in de aanloop naar de verkiezingen. En oh, wat was het vaderlands journaille het met hem eens.

Op de website van de grootste vakbond van de VS, de AFL-CIO, is op de pagina Executive Paywatch te lezen hoe verschrikkelijk veel Amerikaanse CEO’s verdienen. Volgens de bond is hun gemiddeld inkomen in 2014 wel 373 keer zo hoog als dat van de even gemiddelde Amerikaanse werknemer. In 2015 is het verschil iets kleiner geworden: toen verdiende een CEO gemiddeld 335 maal zoveel als een blue collar arbeider.

The Atlantic wijst het gestaalde kader erop, dat zij zich zoals gebruikelijk in de luren laten leggen. De getallen die de bond hanteert (en met hen de meeste andere geïnteresseerden) zijn het resultaat van een berekenmethode die breed gebruikt wordt, maar daarmee niet de juiste uitkomst garandeert.

Als je de jaarrekeningen écht doorspit, die de ondernemingen bij de SEC deponeren, kom je voor de 500 best-verdiende managers in de VS  niet uit op een gemiddeld inkomen dat 350 keer zo hoog is als dat van een arbeider, maar 949 keer zo hoog!

Hoe dat komt?  Dat komt door de manier waarop de vakbond, en daarmee de meeste andere ‘belanghebbenden’, dat inkomen denkt te kennen. De bonden baseren zich – net als de meeste economen en journalisten – op de schattingen die de ondernemingen opgeven  voor hun ‘senior-executive stock-based pay’ in de Summary Compensation Table van het jaarlijks door hen opgeleverde proxy statement.

Vreemd genoeg, of eigenlijk helemaal niet zo vreemd, krijgen die cijfers, de estimated fair value of EFV, veel meer nadruk in het jaarverslag en persberichten, en daardoor ook meer aandacht, dan de werkelijke of feitelijke verdiensten, de actual realized gains of ARG, zoals de CEO en CFO die opgeven aan de belastingdienst. Met hun ARG  kun je precies uitrekenen hoeveel de CXO mee naar huis neemt.

Ook bij Heineken en Unilever zal dat meer zijn dan de opgegeven EFV.

Gerelateerde artikelen