Corporate Bonds, Bondholders and Corporate Governance

De OESO publiceerde vorige week een rapport over de marktontwikkelingen en governance-aspecten van ondernemingsobligaties – een steeds belangrijker financieringsbron en investeringsvehikel
De ‘corporate bonds’ markt is voor ondernemingen buiten de financiële sector een steeds belangrijker bron van kapitaal aan het worden, terwijl banken minder leningen verstrekken en de rente op obligaties laag blijft.
De OESO heeft een breed onderzoek gedaan naar ontwikkelingen wereldwijd, waarbij alle internationale uitgiften na 2000 bestudeerd werden, gekoppeld aan de ervaringen met betrokkenheid bij corporate governance van de houders van deze obligaties. 
Daarnaast besteedt het rapport ook aandacht aan de secondaire obligatiemarkten, de rol van market makers en de relatief trage introductie van elektronische trading-systemen. 
 
Een tentatieve conclusie is bijvoorbeeld dat investeerders in obligaties zeggenschap in governance hebben afgestaan in ruil voor hogere rendementen. De OESO bespreekt ook enkele institutionele innovaties die zouden kunnen leiden tot beter geïnformeerde en (daardoor beter) gemotiveerde investeringen in ondernemingsobligaties. 
Meer via www.oecd.org/
Gerelateerde artikelen