Corona Q&A: Tozo ook geschikt voor DGA’s?

Experts helpen ondernemers door de coronacrisis. De vraag: Is de Tozo ook van toepassing op directeur-grootaandeelhouders?

Door Pim van Rijswijk van VRB Adviesgroep

Vraag
Wat houdt de regeling voor extra tijdelijke ondersteuning voor zelfstandig ondernemers, nu ook wel bekend onder de naam ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)’ in en is deze regeling ook van toepassing voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s)?

Antwoord
Op basis van de huidige informatie staat deze tijdelijke regeling open voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp'ers, die in de knel komen door de coronacrisis, waarbij de woonplaats van de ondernemer in Nederland is gelegen.

Op basis van deze tijdelijke regeling biedt de gemeente u voor maximaal drie maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden en uw inkomen. De inkomensondersteuning is een gift en daarnaast geldt ook geen vermogens- en partnertoets. Daarnaast houdt de regeling in dat er een lening voor bedrijfskapitaal aangevraagd kan worden van maximaal € 10.517,-. Dit bedrag dient wel terugbetaald te worden. De rente op de lening voor bedrijfskapitaal (van maximaal € 10.157,-) bedraagt 2%. De maximale looptijd van de lening bedraagt 3 jaar en tot januari 2021 hoeft niet te worden afgelost op de lening.

De regeling werkt terug tot 1 maart 2020. Indien vanwege de gevolgen van het coronavirus vanaf 1 maart 2020 sprake is van financiële problemen is het mogelijk de aanvraag voor deze regeling bij de woongemeente in te dienen.

De extra eisen zoals gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid en de Kamer van Koophandel om in aanmerking te komen voor de regeling zijn als volgt:

– ‘Gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd.
– Woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland.
– Nederlander of daarmee gelijkgesteld.
– Het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend.
– Voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het Handelsregister van KVK.
– Is vóór 17 maart 2020, 18.45 uur zijn gestart met de onderneming en voldoen aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep. Voor bedrijven die minder dan een jaar geleden zijn gestart geldt een gemiddelde van minimaal 24 uur per week.
– Woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.’
– Inkomen als gevolg van de coronacrisis onder het sociaal minimum.’

Op 27 maart 2020 is bekend geworden dat de Tozo onder voorwaarden ook van toepassing is op directeur-grootaandeelhouders (DGA’s). In de Kamerbrief van 27 maart 2020 met het onderwerp ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’ is hierover het volgende opgenomen: “Ook een directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een besloten vennootschap kan in principe een beroep doen op de tijdelijke regeling, als deze voldoet aan de wettelijke eisen: het urencriterium, er moet sprake zijn van volledige zeggenschap en van het dragen van de financiële risico’s. Ook dient de DGA naar waarheid te verklaren en aannemelijk te maken dat zijn/haar B.V. nu geen salaris kan uitbetalen.”

Gerelateerde artikelen