Cooking the books: sjoemelen met cijfers

Recente voorbeelden onderstrepen de noodzaak van strakkere control.
CFO’s kennen als geen ander de trucjes om de cijfers op te fleuren:  de omzet omhoog drijven, de waarde van activa manipuleren, of overlopende posten misbruiken om schommelingen te verdoezelen. En samen met hun audit-commissies doen zij hun uiterste best om controls te implementeren die dit soort misbruik moeten voorkomen.
 
Maar daarnaast worden er door vakbroeders net als in de keukens van drie-sterrenrestaurants steeds nieuwe ingrediënten verzonnen “to cook the books”, zoals de Engelsen het noemen. En uiterste waakzaamheid blijft geboden, zoals een hele reeks voorbeelden op cfo.com laten zien.
Zo zijn er ‘kunstmatige ingrediënten’, die moeilijk te beoordelen zijn. Veel waarderingen zijn tegenwoordig gebaseerd op toekomstige metrieken, die lastig te verifiëren zijn. Een games-producent werd veroordeeld voor het oppompen van de waarde van zijn bedrijf vóór de overname door de potentie van wat in de R&D-pijplijn zat te overdrijven. 
 
Een andere vaak geziene methode is de tussenhandel volstoppen en zo de omzetcijfers flatteren. In september vorig jaar werd een fabrikant van medische hulpmiddelen veroordeeld voor deze truc – uiteindelijk bedroegen de totale kosten na retrospectieve  aanpassingen en koersverliezen 750 miljoen dollar.
 
Starbucks wordt onderzocht vanwege belastingtrucs, maar ook vanwege de manier waarop de onderneming alle koffie die ze gebruikt in- en verkoopt via de Europese vestigingen en zo  ‘winst’ manipuleert. Diamond Foods moest aan de SEC 5 miljoen dollar betalen vanwege het sjoemelen met de prijzen van ingekochte walnoten. 
 
Meer recent opgedoken ingrediënten en recepten via ww2.cfo.com/
Gerelateerde artikelen