Consument beter beschermd tegen verzekeringsintermediair

Het Europees Parlement steunt nieuwe regelgeving EU: betere informatievoorziening, betere advisering en betere bescherming.
Gisteren stemde het Europees Parlement in met strengere regels voor de verzekeringen-markt. Voortaan gelden dezelfde regels voor alle verzekeringen via alle verkoopkanalen, de uitzonderingen daargelaten. Die uitzonderingen betreffen diefstal- en schadeverzekeringen die tegelijk met een product of dienst worden verkocht, en verzekeringen met een premie van minder dan € 600 per jaar.
 
Voortaan moeten alle Europese intermediairs formeel als zodanig geregistreerd zijn. Intermediairs moeten adequaat opgeleid zijn, en overheden dienen deze kwalificaties elk jaar te controleren. Inclusief de verplichting, om minstens 15 uur per jaar aan erkende PE te besteden. Alle betreffende gegevens dienen ook aan klanten bekend gemaakt te worden. 
 
De intermediairs moeten zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor tenminste €1,25 miljoen, plus aanvullende verzekeringen voor andere claims, tot een totaal verzekerd bedrag van €1,85 miljoen. Om te verzekeren dat premies en uitkeringen zonder vertraging door gebrek aan liquiditeit van de intermediair daar terecht komen waar ze horen, dient elke intermediair een waarborgsom van tenminste 4% van de jaarlijkse premie-inkomsten paraat te houden, met een minimum van €18.750.
 
Klanten dienen volledige en heldere informatie te krijgen over alle kosten, consequenties en reikwijdte van de verzekering en de bijbehorende kosten/inkomsten van de diensten van de intermediair. Eventuele belangenverstrengelingen tussen intermediair en verzekeraar dienen geëxpliciteerd te worden. 
 
Overigens blijkt uit recent onderzoek van Legal & General naar de effecten van het provisieverbod dat in ons land geldt, dat 76 procent van de consumenten zelf wil kiezen om de kosten van de adviseur in één keer te betalen dan wel om deze kosten als een transparante opslag op de premie, gespreid ver de looptijd van de verzekering/hypotheek. Tussen de verschillende productgroepen (overlijdensrisico, pensioen, hypotheek) is nauwelijks verschil. 
 
 
Gerelateerde artikelen