Consultatie NBA-handreiking 113x ‘Corruptierisico’s: accountant, wat nu?’

De NBA start een consultatie over concept-handreiking 113x 'Corruptierisico’s: accountant, wat nu?'. Het doel van de nieuwe handreiking is accountants te ondersteunen bij het inventariseren van corruptierisico’s in de fase van de risicoanalyse van de uitvoering van de opdracht. Om zo richting te geven aan de verdere werkzaamheden.

De handreiking is voor accountants die controleopdrachten uitvoeren. De handreiking biedt ook aanknopingspunten voor de uitvoering van beoordelingsopdrachten, andere assurance-opdrachten, samenstellingsopdrachten of andere opdrachten.

Inhoud handreiking

• Hoofdstuk 2 biedt een overzicht van relevante wet- en regelgeving gegeven, ook in de internationale context. Er wordt uitleg gegeven over het verschil tussen betalingen verband houdend met omkopen en betalingen inzake ‘facilitation payments’.
• Hoofdstuk 3 gaat dieper in op algemene risico’s ten aanzien van corruptie, gerelateerd aan specifieke landen, activiteiten en transacties.
• Hoofdstuk 4 beschrijft corruptierisico’s en de controle van de jaarrekening.
• Hoofdstuk 5 geeft aan welke werkzaamheden verricht moeten worden bij een aanwijzing van corruptie, op basis van Standaard 240 en 250.
• Hoofdstuk 5.3 geeft een nadere toelichting van het mogelijke verband tussen corruptie en fraude.
• Hoofdstuk 6 gaat dieper in op de communicatie met de met governance belaste personen over bevindingen op het gebied van (risico’s op) corruptie.

De consultatieperiode van ‘NBA-handreiking 113x’ loopt tot en met 21 september 2015.

Gerelateerde artikelen