Concurrentiepositie Zwitserland verslechtert, concludeert KPMG

Veel multinationals zien de belangrijkste voordelen van Zwitserland als vestigingsplaats eroderen.

KPMG ondervroeg  samen met het IMD World Competitiveness Center, Switzerland Global Enterprise en de Swiss-American Chamber of Commerce, ruim 850 ‘buitenlandse’ multinationals die vanuit Zwitserland opereren.

Hun keuze voor Zwitserland blijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met ‘tax planning’. 68% noemt het fiscaal vriendelijke klimaat als belangrijke factor bij hun keuze voor het land; het merendeel blijkt en geprivilegieerde status te hebben ontvangen van land en/of kanton, 40% betaalt over (een deel van) hun daar geboekte winsten het standaardtarief.

De MNCs staan over het algemeen niet negatief tegenover het door de overheid aangekondigde Corporate Tax Reform III (CTR III) programma, maar vragen zich af of het wel effectief geïmplementeerd kan worden. CTR III  wil de Zwitserse belastingen in lijn brengen met internationale standaarden zoals die groeien in OESO- en EU-verband, maar bepaalde fiscale vrijheden van de kantons blijven overeind, zoals een patent box en aftrekmogelijkheden voor R&D.

Maar nauwelijks vier op de tien MNC’s verwachten dat de fiscale concurrentiepositie van Zwitserland ook op de (middel)langere termijn overeind zal blijven. 58% denkt dat Zwitserland zich niet zal kunnen onttrekken aan de groeiende internationale standaarden. En dan blijven de hoge arbeidskosten, de sociale wetgeving en een zekere gezapigheid die niet bevorderlijk is voor innovatie…

kpmg.com/ch

Gerelateerde artikelen