Concurrentiebeding nieuwe stijl open voor feedback

Werkgevers moeten betalen als ze een werknemer houden aan een beding 

Het wetsvoorstel dat het concurrentiebeding aan banden legt is opengesteld voor consultatie. Het wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding is bedoeld om paal en perk te stellen aan overbodige en oneerlijke bepalingen die overstappen naar een nieuwe werkgever belemmeren. Toch moet ook het bedrijfsdebiet beschermd blijven.

Al vele jaren staat het onderwerp op de agenda van politiek en sociale partners, tot nu toe zonder resultaat. Wel zijn er sindsdien veranderingen doorgevoerd. Zo is er voor de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een schriftelijke motivering van het concurrentiebeding toegevoegd. 

Ook is er jurisprudentie gekomen, die duidelijk maakt dat het beding niet bedoeld is om de werknemer nog een zekere tijd in dienst te houden. Toch blijft het, zeker in relatie tot buurlanden, in Nederland relatief eenvoudig voor werkgevers om een werknemer aan een concurrentiebeding te binden.

Tot 15 april kunnen werkgevers reageren. Klik hier voor meer uitleg en het geven van feedback.

De belangrijkste wijzigingen in het wetsvoorstel:

  • Het beding wordt wettelijk begrensd in duur. De maximumduur bedraagt twaalf maanden.
  • Bij het opnemen van het beding moet het geografisch bereik worden opgenomen.
  • Ook in arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd moet schriftelijk gemotiveerd worden waarom het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.
  • Bij het inroepen van het beding moet de werkgever een vergoeding van 50 procent van het maandsalaris betalen, per maand dat het concurrentiebeding duurt.

 

 

Gerelateerde artikelen