Code goed bestuur verouderd

De code voor goed bestuur voor Nederlandse beursgenoteerde bedrijven is aan vernieuwing toe. Dat concludeert de commissie-Van Manen die de naleving van de code controleert in een nieuw rapport.

De richtlijnen voor directeuren, commissarissen en aandeelhouders is vastgesteld in 2003 en voor het laatst gewijzigd in 2008. Sindsdien hebben zich niet alleen veel nieuwe fraudes en schandalen voorgedaan, ook de wet is verschillende malen aangepast. Op het gebied van beloningsbeleid zijn er bijvoorbeeld regels gekomen die verder gaan dan de code. Ook is er sprake van een zekere mate van overlap met wetgeving. Dat kan voor onduidelijkheid zorgen en de code zou hier dus moeten worden verbeterd, stelt de commissie

Er zouden daarnaast duidelijke richtlijnen over de rol van externe accountants in de code moeten worden opgenomen. De codebepalingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen zouden beter geformuleerd kunnen worden. En er zijn aanpassingen in de code nodig met betrekking tot de organisatie van bestuur en toezicht binnen ondernemingen.

Over de naleving van de huidige code oordeelt de commissie positief. Het beloningsbeleid blijft wel een aandachtspunt. Er zijn nog altijd veel bedrijven die niet transparant genoeg zijn over het toekennen van bonussen. Verder constateert de commissie tekortkomingen op het gebied van risicobeheersing en beschermingsmaatregelen tegen bijvoorbeeld een overname.

nieuws.nl

Gerelateerde artikelen