Cloud en Innovatie in de kassa van de klant

ACCOUNTANCY EXPO 2019 - Zelflerende robots die bliksemsnel facturen uitsplitsen naar grootboekposten besparen accountants een hoop gezeur om bonnetjes.

Bekijk hier de foto's van Accountancy Expo 2019

Kijk mama, zonder handen! No hands accounting klinkt spannend en eerlijk gezegd is het dat ook: in een sessie met Exact software werd maar weer eens duidelijk wat voor geweldige veranderingen de accountancy te wachten staat met het voortschrijden van de techniek.

Bij No Hands accounting worden een hoop taken, zoals het invoeren en inscannen van facturen automatisch en in real-time verwerkt. Het voordeel: een veel grotere grip op inkomsten en uitgaven, beter inzicht in de marges en, niet onbelangrijk, een betere relatie met de accountant. Dat laatste komt met name omdat in het nieuwe systeem bij het opmaken van de balans er niet eindeloos gezeurd hoeft te worden om missende bonnetjes – een herkenbaar probleem voor de zaal.

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2020-jouw-ontdekkingsreis”]

Lees ook: Primeurs en productontwikkelingen op Accountancy Expo 2019

Wegens ziekte van de oorspronkelijke spreker op Accountancy Expo, Annelie Snijder, waren twee accountants in gevlogen van Kroese Wevers om te vertellen hoe het No Hands accounting er in de praktijk aan toe ging. Helder en nuchter werd door Ivo Klein Holkenborg en Erwin Groenhof uitgelegd hoe het hele gebeuren nu werkt, met goede praktijkvoorbeelden. Zo lieten de heren een bon zien van de Sligro, die door de Exact-app keurig werd uitgesplitst naar de verschillende grootboekposten.

Zelflerend programma

Maar hoe weet zo’n app nu wat nu bij welke post hoort? Het antwoord is futuristisch: een zelflerend programma. Artificial Intelligence, maar dan voor de administratie van de lokale voetbalkantine. De enorme database, sorry, ‘crowd’ van 400.000 administraties die het bedrijf onder beheer heeft levert data aan voor een zelflerend algoritme. Daar zit ook de kunst in, volgens Erik Ledeboer van Exact: "een fles wijn staat bij een drankengroothandel bij de voorraad, maar bij een ander bedrijf weer als relatiegeschenk." Nu maakt het algoritme dus nog geregeld foutjes, maar hoe meer bedrijven overstappen op deze software, hoe verfijnder het algoritme wordt.

Tijdwinst is het belangrijkste argument voor al deze administratieve innovatie. Exact kon op basis van historische data laten zien wat er precies te winnen valt, en dat is niet mis; waar een factuurinvoer op de ouderwetse manier zo’n 203 seconden duurt is er met de nieuwe No Hands-software gemiddeld slechts 15 seconden voor nodig.

Kortom, de voordelen zijn evident, de tijdswinst is gigantisch en hoe meer mensen er mee doen, hoe beter het systeem werkt. De uitdaging zit volgens Klein Holkenborg en Groenhof dan ook desgevraagd niet zozeer in de techniek. Het uitdagen en meekrijgen van accountants en klanten die al jaren volgens vaste methodes de boeken opmaken is een grotere uitdaging. Het vereist veel zorg en begeleiding naar de klanten toe om de omschakeling te maken, maar het is ook nog een hele opgave om binnen een kantoor van enig formaat alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Accountancy zonder handjes is tenslotte toch een kwestie van loslaten.
[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2020-jouw-ontdekkingsreis”]

Gerelateerde artikelen