Claim van 600 miljoen tegen KPMG in de Dubai

De organisatie heeft al diverse boetes gehad in de regio.

Een rechtbank in Dubai gaat een claim tegen KPMG oppakken van 600 miljoen dollar. Die is ingediend door de bewindvoerders van de failliete private-equityfirma Abraaj. Dit bedrijf ging vijf jaar geleden failliet, met een schuld van een miljard dollar. Investeerders beschuldigden Abraaj ervan hun geld te misbruiken.

Bewindvoerders wezen met de beschuldigende vinger naar KPMG Lower Gulf, de landenorganisatie in de regio. Die zou de boekhouding van Abraaj hebben goedgekeurd en hebben nagelaten alarm te slaan over tekortkomingen in de boekhouding. KPMG op haar beurt diende een claim in tegen Abraaj wegens misleiding.

De zaak is aanvankelijk op een laag pitje gezet door een speciale rechtbank die zich buigt over geschillen met lokale bedrijven en buitenlandse partijen, de Joint Judicial Committee. Maar onlangs heeft de rechtbank besloten om deze zaak weer op te pakken. KPMG heeft beroep aangetekend tegen hervatting van de zaak.

De accountantsorganisatie heeft al diverse miljoenenboetes gekregen in de Arabische emiraten, vanwege het niet goed naleven van de regels. In een van die zaken werd KPMG veroordeeld tot bijna een kwart miljard dollar boete, die in hoger beroep weer werd geschrapt.

Accountantskantoren zijn vader gewaarschuwd om zaken te doen in het Midden-Oosten. Het risico is groot dat accountants worden meegesleept in faillissementen van klanten, waardoor ze uiteindelijk ook zelf aansprakelijk worden gesteld.

Gerelateerde artikelen