Vragen over ontbreken accountantsrapport bij jaarrekening provincie Overijssel

De fractie van de ChristenUnie in Overijssel stelt vragen over het ontbreken van een accountantsrapport bij het jaarverslag en de jaarrekening van de Provincie.
Waarom is er geen goedkeurende verklaring van de accountant aangeleverd bij de jaarrekening 2015 van de provincie Overijssel?
 
Fractievoorzitter Jan Wester vindt het maar vreemd, dat de jaarrekening 2015 aan de Provinciale Staten (PS) wordt aangeboden zonder accountantsverklaring.  Graag wil hij van het college van Gedeputeerde Staten (GS) horen, wat daar de formele consequenties van zijn. 
 
Hij vindt het ook vreemd dat Provinciale Staten niet gewaarschuwd is dat zo’n verklaring er niet is of zou komen. “Het zijn immers provinciale staten die de accountant benoemen. Ik vind het moeilijk te accepteren, dat de accountant geen signaal geeft als er  geen getekende accountantsverklaring kan worden afgegeven” aldus Westert, die onder meer de volgende vragen ingediend heeft:
 
  • Wat zijn de gevolgen in technisch-formele van het ontbreken van het accountsverslag bij de jaarrekening? Wat betekent het ontbreken van het accountantsverslag voor de behandeling van de jaarrekening in de commissie en PS? Is een behandeling van de jaarrekening zonder rapportage van de accountant zinvol?
  • Waarom heeft de accountant gemeend de jaarrekening niet tijdig af te ronden? En had de accountant over de vertraging in het traject PS, als zijnde de opdrachtgever, niet actief moeten informeren? Wat is de reden, dat dit achterwege is gebleven? Indien hier sprake is van een verzuim door de accountant welke maatregelen zijn dan denkbaar? Zijn er evaluatiemomenten tussen PS en de account over de voortgang en kwaliteit van de werkzaamheden?
  • Meer in zijn algemeenheid constateren wij dat de jaarrekening van de provincie in de achterliggende jaren in mei kon worden afgerond. De jaarrekening 2015 is veel later. Wat is de oorzaak van deze vertraging?
Gerelateerde artikelen