China zet mes in heffingen

China verlaagt de importheffingen op 859 soorten producten, waaronder varkensvlees en onderdelen voor smartphones. De lagere heffingen gaan op 1 januari in. De import van de gekozen goederen had vorig jaar een waarde van ongeveer 389 miljard dollar, becijferde persbureau Bloomberg.

Hoewel de verlaging van de heffingen geen direct verband houdt met de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, doet het de verbeterende verstandhoudingen tussen de twee grootmachten geen kwaad. Met de stap onderstreept China dat het serieus werk maakt van het openen van zijn economie voor buitenlandse bedrijven.

Daarnaast heeft China ook andere motieven. De afzwakkende groei in het Aziatische land kan mogelijk aangezwengeld worden als de prijzen dalen. Bovendien heeft China te kampen met de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest, waardoor een tekort aan varkensvlees dreigt.

China is al sinds 2017 bezig met het verlagen van de importheffingen. Met name consumentengoederen als wijn, babyproducten, whisky, vis en schelpdieren worden daardoor goedkoper. Ook enkele geneesmiddelen, smartphone-onderdelen en artikelen voor de chipindustrie staan op de lijst.

Gerelateerde artikelen