China: in 2030 meer zonne-energie dan de totale energieproductie in de VS

Apple investeert in twee grote zonneboerderijen in China – dat al jaren meer investeert in duurzame dan in fossiele-brandstofcentrales.
In 2015, China neemt China zonnecentrales in bedrijf met een capaciteit van tussen de 15 en 18 gigawatts, volgens Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De komende vijftien jaar zal die capaciteit volgens de plannen blijven groeien – zodat het land in 2030 méér ‘low carbon’ energie op zal wekken dan de totale geplande energieproductie van de VS in dat jaar. 
 
 
Apple heeft aangekondigd 850 miljoen dollar te investeren in zonne-energie, genoeg om al hun activiteiten in Californië van elektriciteit te voorzien. De investering in Chinse zonne-energie is een eerste stap in reactie op het vaak gehoorde verwijt dat bedrijven als Apple de productie-gerelateerde milieuvervuiling exporteren naar andere landen.
 
Justin Wu, chef van de sectie Azië van BNEF, zegt dat China in 2015 elke dag ca 40 Mw aan nieuwe solar power aan zijn grid zal toevoegen. In 2014 (voorlopige cijfers) bedroeg de productie van hernieuwbare elektriciteit in ons land 11,7 miljard kWh, of wel 10,0 procent van het totale elektriciteitsverbruik. Voor de gehele wereld is dat inmiddels ongeveer 25%.
 
Gerelateerde artikelen