Celstraf voor ondernemer die fiscus voor 2 ton oplichtte 

Voor het oplichten van de fiscus met valse facturen is een ondernemer uit Nijmegen tot 360 dagen cel veroordeeld, waarvan 213 dagen voorwaardelijk. Zijn boekhouding zat vol facturen van bedrijven die al jaren terug op de fles waren gegaan.

Zaaknummer: 

door Michiel Satink

Een 'klikbrief' bracht de FIOD op het spoor van de 57-jarige Nazar M. uit Nijmegen. De anonieme schrijver van die brief repte over illegale Soedanezen die door Nazar als bezorger van reclamefolders werden ingezet. Ze werden vermoedelijk zwart uitbetaald. De ondernemer kreeg een bestuurlijke boete omdat zeker in één geval belastingpapieren waren ingevuld voor een werknemer waarbij een vals identiteitsbewijs was gebruikt. Maar het vervolgonderzoek richtte zich op iets anders: fraude. ,,Tientallen facturen bleken vals, dat was makkelijk op het eerste oog te zien'', zei de officier van justitie op de zitting twee weken terug. De rechtbank is het eens met de officier dat de facturen vals zijn. Middels deze valse facturen trok de ondernemer twee ton aan BTW onterecht als voorbelasting af.

Dat was de boekhouder en later zijn opvolger kennelijk niet opgevallen. Het bezorgbedrijf van Nazar, NAN Distribution, zou in 2020 de bezorging van folders hebben uitbesteed aan onder meer De Folderman BV. Dat bedrijf ging echter al op 9 december 2014 op de fles. Ook een tweede onderneming die dat jaar bezorging deed voor NAN was al enkele jaren terug opgeheven. Opvallend was dat in de facturen van die twee bedrijven, net als op facturen van nog drie bedrijven, exact dezelfde schrijffout voorkwam: 'met vriendlijke groet'. Bovendien was alles contant betaald. De verklaring van Nazar dat die valse facturen zonder zijn medeweten door zijn compagnon zijn opgesteld, schoof de rechtbank terzijde.  [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Toen de FIOD Nazar aan de tand wilde voelen over zijn toch wel dubieuze administratie, bleek de vogel gevlogen. Zijn boekhouder, die Nazar aan de lijn had terwijl die in het buitenland verbleef, waarschuwde hem zich gewoon netjes te melden. Na een Europees opsporingsbevel werd de verdachte in december 2022 in Polen opgepakt en naar Nederland overgebracht. Hij zat 147 dagen in voorarrest.

Dat voorarrest is gelijk aan de onvoorwaardelijke celstraf die hij deze week opgelegd kreeg. Dat betekent dat hem alleen nog een voorwaardelijke celstraf boven het hoofd hangt. Tegen de man was 18 maanden cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist. De rechtbank legt echter doorgaans lagere straffen op voor gevallen van fraude tot twee ton dan het Openbaar Ministerie wenst. 

Lees ook

 

Gerelateerde artikelen