CCAB waarschuwt accountants: wees alert op illegale praktijken!

Professionele scepsis is de first line of defence tegen witwaspraktijken en financiering van terroristen, ook op kleine schaal, waarschuwt de CCAB.
De Consultative Committee of Accountancy Bodies is de overkoepelende organisatie van de Britse en Ierse beroepsorganisaties ICAEW, ACCA, ICAS, CIPFA en Chartered Accountants Ireland.
 
Een speciale taskforce van de CCAB komt nu met een reeks ‘gidsen’ met adviezen voor accountants, om hen te waarschuwen alerter te zijn op signalen van witwassen en/of illegale financiering van bepaalde groepen, ook in en door kleinere ondernemingen. 
 
Daarbij wordt gewezen op een aantal ‘red flag’ situaties, variërend van onduidelijke overboekingen na ontvangen cash-betalingen tot negatieve berichtgeving in lokale of regionale media.  
Speciale aandacht vraagt de taskforce voor regelmatige kleine betalingen, waarmee, zo blijkt vaak, terroristische organisaties en/of acties worden gefinancierd, betalingen voortkomend uit ‘kleine’ misdrijven als  illegale DVD-kopiëring of sigarettenmokkel.
Accountants moeten ook alert zijn op praktijken als het gebruik van ‘cash mules’, pre-paid gift cards, prepaid credit cards en dergelijke. Andere signalen dat er iets niet klopt zijn bijvoorbeeld: 
Ongewone of onduidelijke zakelijke transacties
Overboekingen zonder duidelijke relatie met de activiteiten van het bedrijf
Internationale overboekingen naar verdachte landen
 
De CCAB-gidsen zijn hier te lezen: http://www.ccab.org.uk/documents/AccountantsandCounterTerrorismGuide.pdf 
en
http://www.ccab.org.uk/documents/StayingsafewithinthmoneylaunderingregulationsGuide.pdf
Gerelateerde artikelen