CBS: opbrengst heffingen gemeenten stijgt met 1,9 procent in 2015

In 2015 verwachten gemeenten 8,8 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dit is 1,9 procent meer dan in 2014.Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.
Van de drie belangrijkste heffingen stijgt de opbrengst van de onroerendzaakbelasting (ozb) het meest, gevolgd door de rioolheffingen. De begrote opbrengst van de reinigingsheffingen daalt licht. 
De opbrengst van de ozb, die de gemeenten vrij kunnen besteden groeit in 2015 naar verwachting met 3,3 procent. Dit is een relatief geringe toename, de afgelopen vijf jaar was de gemiddelde stijging van de ozb 4,2 procent.
De rioolheffingen brengen in 2015 naar verwachting 1,5 miljard euro op. Dit is 2,4 procent meer dan in 2014. Bij de reinigingsheffingen begroten gemeenten een daling van 1,1 procent. Ook in 2014 daalde de begrote opbrengst van de reinigingsheffingen, en wel met 1,3 procent. Bij de riool- en reinigingsheffingen mogen gemeenten niet meer heffen dan de begrote kosten.
Van de kleinere gemeentelijke belastingen stijgt de precariobelasting in 2015 het meest: 16,4 procent. Dit is een belasting die een gemeente kan heffen voor het hebben van voorwerpen onder, op of boven de gemeentegrond. Deze stijging is in lijn met de gemiddelde opbrengststijging van 12,0 procent per jaar in de jaren 2012–2014. De forse toename hangt vooral samen met de groei van het aantal gemeenten dat precariobelasting heft op ondergrondse kabels en leidingen of de tarieven hiervan verhoogt.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen