CBb: Boetes voor zilveruienkartel terecht opgelegd

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag uitspraak gedaan over de aan telers en verwerkers van zilveruien (zilveruienproducenten) oplegde boetes in verband met kartelafspraken. Volgens het CBb zijn de boetes terecht opgelegd.

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vormden de zilveruienproducenten van 1998 tot en met 2010 een kartel. Zij limiteerden het in te zaaien land, wisselden verkoop-prijzen uit en kochten gezamenlijk bedrijfsmiddelen op met als doel concurrenten het toetreden tot de markt te belemmeren. De rechtbank liet de boetes in stand.

Het CBb bevestigt de rechtbankuitspraken. ACM heeft bewezen dat de bewuste afspraken zijn gemaakt tussen deze zilveruienproducenten. Het gaat om één voortdurende overtreding van het kartelverbod, omdat die afspraken hetzelfde doel hadden: het beperken of controleren van de productie van zilveruien om de markt te stabiliseren en een hogere prijs voor zilveruien te realiseren. Van verjaring is daarom geen sprake. De hoogte van de boetes hangt af van de betrokken omzet en daarbij telt ook de omzet mee die elders in de Europese Unie is behaald.

Gerelateerde artikelen