De vele kansen van integrated accounting

Tjoek Korenromp, Caseware: ‘Wij willen een wezenlijke rol spelen in de digitale transformatie van bedrijven’.

“Een financieel professional moet als vakman blind kunnen vertrouwen op zijn gereedschap.” Dat zegt Tjoek Korenromp, accountmanager bij CaseWare Nederland, exposant op Accountancy Expo op 21 en 22 juni. Het accounttechbedrijf heeft de stap naar werken in de cloud een stuk makkelijker gemaakt met een schaalbaar platform dat aan ieders wensen voldoet.

Het concern ontwikkelt oplossingen waarbij rekening wordt gehouden met de lokale wet- en regelgeving en specifieke wensen uit het werkveld. Het cloudplatform van CaseWare is zo gebouwd dat de verschillende applicaties binnen het systeem met elkaar kunnen samenwerken; dit heet integrated accounting. Zo beschikt de eindgebruiker over een innovatief platform, waarin de werkzaamheden van de financieel professional volledig ondersteund worden. Of het nu een klein administratiekantoor of een grote multinational is. 
 
Werken in de cloud via CaseWare biedt veel nieuwe kansen. Integrated accounting zorgt voor een efficiëntere workflow binnen diverse processen van een organisatie. Data kan makkelijker ingezet worden en ook is het mogelijk om informatie op een slimme manier te hergebruiken, zonder extra werkzaamheden en tijdverlies. “Normaal bewerkt een financieel professional een rapportage achteraf en voert daarvoor diverse kwaliteitswerkzaamheden uit”, geeft Korenromp als voorbeeld. “Wij hebben het systeem nu zo ingericht dat zijn rapportage al volledig klaarstaat als de financieel professional de kwaliteitswerkzaamheden heeft doorlopen. Hij werkt eigenlijk maar met één dataset om het proces af te ronden.
 
Tijd voor meer klantcontact 
De financieel professional boekt tijdwinst door te werken met CaseWare Cloud en daardoor komt er meer tijd vrij voor andere zaken, zoals het klantcontact. De interactie tussen klant en financieel professional wordt de laatste jaren steeds belangrijker gevonden. Was het vroeger zo dat er meestal eenmaal per jaar contact was; nu zijn er veel meer momenten waarop een financieel professional ruggenspraak houdt met de klant. 
 
[avg-advertorial slug=”ontmoet-de-it-partners-|-accountancy-expo”] 

CaseWare steekt veel energie in het verbeteren van het platform om kwaliteit, efficiency en betrouwbaarheid te waarborgen. Onontbeerlijk is daarbij dat de klant de applicaties zonder problemen kan gebruiken. “Financieel professionals moeten bezig zijn met hun werk en niet met de software”, zegt Korenromp daarover. “In CaseWare Cloud hebben we alles zo gemakkelijk mogelijk gehouden. We leveren een gebruiksvriendelijk en intuïtief platform, met veel mogelijkheden.” In de kantoor specifieke inrichting zijn er genoeg mogelijkheden voor de gebruiker om functionaliteit toe te voegen. “Wij leveren een omgeving met een bepaalde standaardfunctionaliteit. We bieden een efficiënte lean-en-mean-omgeving.” Volgens Korenromp is het eenvoudig om daar zelf mee aan de slag te gaan. Het ligt volgens hem aan de wensen van de gebruiker hoe ver ze daarin gaan. 
 
Over het algemeen zijn financieel professionals gefocust op data, stelt Korenromp. De manier waarop data wordt gebruikt is wel verschillend. Grote organisaties zetten doorgaans in op efficiency en een soepel proces. Kleinere organisaties willen volgens hem graag hun meerwaarde laten zien ten opzichte van grote organisaties. Ze presenteren dan ook juist meer data bij adviesgesprekken of jaarrekeningen dan wettelijk verplicht is. Of het platform door een groot of klein bedrijf wordt ingezet; ze gebruiken allemaal dezelfde data en kunnen dan ook met hetzelfde systeem toe. Grote spelers in de sector zullen eerder geneigd zijn het systeem naar eigen inzicht uit te breiden. Ze hebben daarvoor de kennis en menskracht in huis. Bijvoorbeeld op de afdeling ICT of afdeling vaktechniek. Kleinere kantoren werken vaak samen met partners van CaseWare om tot een ‘tailormade’ oplossing te komen. 
 
Data slimmer inzetten 
Korenromp denkt dat financieel professionals slimmer met data kunnen omgaan. “Wij willen met de financieel professionals de juiste kennis opbouwen om ervoor te zorgen dat die data met de juiste tools goed wordt ingezet en hergebruikt”, legt hij uit. Het is volgens de accountmanager belangrijk dat ontwikkelaars van software en financieel professionals daarbij samen optrekken. Samenwerking zit sowieso al in het DNA van CaseWare, dat onderdeel is van marktleider CaseWare International. Het bedrijf werkt samen met de grootse accountancyconcerns ter wereld. Die leveren proactief vakinhoudelijke feedback op het platform en bouwen zo indirect mee aan de software. Ditzelfde doen onze kennisgroepen en brancheorganisaties: Ze bieden expertise en doen suggesties. “Daarvan profiteert de hele financiële sector”, zegt Korenromp. “En juist kleine kantoren. Zij hebben de expertise in de vorm van een bureau vaktechniek vaak niet in huis.” CaseWare ziet zichzelf naast softwareleverancier daarom ook als kennisorganisatie. Korenromp spreekt van een breed netwerk met brancheorganisaties en stuurgroepen waarin veel professionals uit de sector zitting hebben. 
 
De beveiliging van het cloudplatform van CaseWare staat hoog op de agenda. Vooral in deze tijd, waarin veel bedrijven en organisaties slachtoffer worden van hackers, is het belangrijk dat klanten kunnen terugvallen op een betrouwbaar systeem. Ook hier komt de samenwerking – die CaseWare hoog in het vaandel heeft staan – om de hoek kijken. Korenromp spreekt dan ook van een veilig en hoogwaardig platform dat voldoet aan de Europese privacywetgeving. 
 
Inzetten op digitale transformatie 

CaseWare kijkt intussen verder naar mogelijkheden om het werk van de financieel professional betrouwbaar en efficiënt te maken. Bij die nieuwe manier van werken is een digitale transformatie onontkoombaar. “Het is onze verantwoordelijkheid als marktleider om daar een wezenlijke rol in te spelen”, zegt Korenromp. Het is nu al zo dat de sector voorzichtig stappen zet met data-analyse door middel van artificial intelligence of machine learning. CaseWare ziet het als een volgende stap in accountancy. “De data moet voor de financieel professional gaan werken, niet andersom”, stelt Korenromp. Het is volgens hem de manier om op een efficiënte manier trends en ontwikkelingen binnen een bedrijf te monitoren. Zo kun je aan de hand van data-analyse van bedrijven voorspellingen doen, maar ook terugkijken. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je fouten in een jaarrekening terug kunt dringen. Bij het inlezen van de boekhouding kan machine learning dubbele boekingen uit een dataset filteren. Voor dergelijke werkzaamheden zijn algoritmen goed bruikbaar. 

De nieuwe manier van werken binnen de accountancy zal ervoor zorgen dat kantoren medewerkers gaan inhuren die de algoritmen kunnen doorgronden. Daardoor wordt het werk van een financieel professional efficiënter, maar het zal niet verdwijnen, verzekert Korenromp. Wel is het zaak dat financieel professionals een vinger aan de pols blijven houden als het gaat om de nieuwe ontwikkelingen. “De markt is behoudend, maar er worden nu wel stappen gemaakt”, zegt hij daarover. Korenromp geeft als raad mee dat niet iedereen zelf het wiel moet proberen uit te vinden als het gaat om de implementatie van nieuwe digitale technieken. “Samenwerken is belangrijk. Bundel je krachten en haal daar je voordeel uit.” 
 

Gerelateerde artikelen