Caricom-landen bezorgd over ‘de-risking’ beleid van grote internationale banken
De impact van nieuwe compliance-zorgen van grote banken op de financiële sector in de Carïbische gemeenschap is dusdanig, dat de regeringsleiders van de Caricom-landen maatregelen willen nemen.
In een gezamenlijke verklaring na de 26ste jaarvergadering van de Caricom stellen de Caribische regeringsleiders, dat Europese en Amerikaanse banken steeds minder zaken blijken te doen met banken in hun voorheen zo populaire landen. De ‘de-risking’ van en door die grote banken, die met steeds minder lokale banken samen willen werken, heeft catastrofale gevolgen voor de lokale economieën.
De grote financiële instellingen beweren door strakkere regelgeving gedwongen te worden selectiever te zijn in de bepaling van met wie en waar zij nog zaken kunnen doen, terwijl ook de Caribische landen zich steeds vaker aansluiten bij internationale fiscale verdragen. Daardoor blijkt nu veel kapitaal te verhuizen naar… de VS, waar het nog steeds wél mogelijk is anonieme bankrekeningen te openen.
De Caricom-regeringsleiders veroordelen de nieuwe ‘voorzichtigheid’ van de grote banken als een regelrechte economische aanval, dan wel blokkade tegen hun voormalige trouwe partners.
Daartegenover zetten zij nu een speciale ‘advocacy’ of lobbygroep, geleid door de eerste minister van Antigua en Barbuda. Deze actiegroep zal de belangen van de landen in kwestie met verve gaan verdedigen, tot op het hoogste niveau, de Verenigde Naties, de World Trade Organization, en het Amerikaanse Congres, om de zorgen van de Caribische volkeren op de wereldagenda te krijgen.