Cameron waarschuwt overzeese gebiedsdelen: optreden tegen belastingontduiking!

Premier Cameron roept Caraïben, Kanaaleilanden en andere Britse belastingparadijzen op tot meer transparantie – volgend jaar roept hij hen naar London voor overleg over corruptie en belastingontwijking.
De ‘zelfstandige’ overzeese gebiedsdelen van Groot Brittannië, van het Isle of Man tot Bermuda, zijn onlangs nog eens officieel bestempeld tot tax haven, zie ons eerdere bericht daarover.
 
Premier Cameron, wiens kabinet zowel zijn best doet om de positie London als financieel centrum te beschermen alsook om misbruik van belastingwetgeving in het VK tegen te gaan, geneert zich blijkbaar voor de faam van de eilanden, als belastingparadijsjes pur sang. 
 
De eilanden reageerden furieus toen de vorige Labour-leider Ed Miliband hen open en bloot als zodanig kwalificeerde, omdat zij weigeren openbare registers van ‘beneficial ownership’ aan te leggen en – bijvoorbeeld – vaak 0% corporate tax heffen. Nu mengt ook David Cameron zich in de discussie. 
De aanleiding is niet zozeer belastingontwijking, maar de strijd tegen corruptie. Cameron zei tijdens een officieel bezoek aan Jamaica dat hij “de bestrijding van corruptie als een ‘massive’ persoonlijke prioriteit zag”. En, roept hij, als Groot Brittannië en het Gemenebest daar echt iets aan willen doen, dan is meer financiële transparantie nodig. Ook in de overzeese gebiedsdelen. 
 
Volgens fiscale luis-in-de-pels Richard Murphy moeten we de zorgen van Cameron in dezen met een forse korrel zout nemen. 
 
Gerelateerde artikelen