Buitenlandse banken brengen meer belasting op dan de Britse

De Britse staat int meer belastingen van buitenlandse financiële instellingen dan van die van eigen bodem. Daarmee krijgen de voorstanders van een Brexit opnieuw een draai om de oren.
Overzeese banken, zoals de Engelsen dat noemen,  betaalden de Britse overheid vorig jaar ruim £16 miljard, terwijl de ‘eigen’ bankiers in totaal £15,3 belasting ophoestten, zo blijkt uit een rekensom van PwC voor de British Bankers’ Association. 
 
Dat riep meteen weer de vraag op, wat een eventuele Britse uittreding uit de Unie voor de positie van London zou betekenen – en voor de inkomsten van de Britse belastingdienst. 
Grote banken als Goldman Sachs en Deutsche Bank hebben al aangekondigd dat zij al of het merendeel van hun activiteiten in London naar een andere financiële hub zullen verplaatsen, indien de Britten straks inderdaad voor een Brexit stemmen.
 
De zes grootste Britse banken betaalden onder de eerste regering Cameron 55% meer belasting dan in de kabinetsperiode daarvoor, zegt de BBA, die sterk lobbyt tegen de bank levy die het bailout-geld terug moet halen en de meer recente extra 8% winstbelasting die banken in het UK betalen.
 
Gerelateerde artikelen