Brussel maant landen om implementatie auditrichtlijn

Als Cyprus, Estland, Kroatië, Polen, Roemenië en Slovenië hun verplichtingen inzake de implementatie van de auditrichtlijn niet binnen twee maanden nakomen, dan worden ze door de Europese Commissie voor het Hof van Justitie van de EU gedaagd.

Brussel heeft de zes landen verzocht om de EU-voorschriften op het gebied van audit volledig toe te passen. De auditrichtlijn betreffende de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen stelt de voorwaarden vast voor de toelating en registratie van personen die wettelijke controles uitvoeren. Ook stelt de richtlijn de regels betreffende onafhankelijkheid, objectiviteit en beroepsethiek vast die op die personen van toepassing zijn, alsook het kader voor het publieke toezicht dat op hen wordt uitgeoefend.

De nieuwe voorschriften wijzigen de voorgaande auditrichtlijn (Richtlijn 2006/43/EG) en stellen nieuwe voorschriften vast die zorgen voor meer transparantie en voorspelbaarheid van de toepasselijke vereisten voor personen die audits verrichten. Verder zorgen de wijzigingen voor een grotere onafhankelijkheid en objectiviteit van degenen die de audits verrichten.

De lidstaten hadden tot 17 juni 2016 de tijd om deze voorschriften in nationaal recht om te zetten. Aangezien deze zes lidstaten de oorspronkelijke termijn hebben laten verstrijken, heeft de Commissie hun eind juli 2016 een aanmaningsbrief gezonden. Zij hebben deze brieven beantwoord met de toezegging de nieuwe wetgeving snel in te voeren. Aangezien dit niet is gebeurd, heeft het verzoek van de Europese Commissie nu de vorm van een met redenen omkleed advies gekregen. Indien Cyprus, Estland, Kroatië, Polen, Roemenië en Slovenië hun verplichtingen niet binnen twee maanden nakomen, kunnen zij voor het Hof van Justitie van de EU worden gedaagd.

Gerelateerde artikelen