Brussel lanceert richtsnoeren voor duurzaamheidsverslaggeving

De Europese Commissie heeft op deze week niet-bindende richtsnoeren gepubliceerd inzake de rapportage van niet-financiële (duurzaamheids)informatie.

Ondernemingen met meer dan 500 werknemers worden vanaf boekjaar 2017 geacht de richtsnoeren toe te passen voor hun verslaggeving. In de richtsnoeren wordt onderstreept dat de te publiceren duurzaamheidsinformatie materieel moet zijn, consistent en accuraat, volledig, doch beknopt en strategisch en toekomstgericht van aard.

Ook wordt guidance gegeven op welke wijze een grote onderneming kan rapporteren over haar verdienmodel, haar milieu-, sociaal, mensenrechten- en anti-corruptiebeleid, de uitkomsten van dat beleid, de voornaamste risico’s en de niet-financiële essentiële prestatie-indicatoren. Verder wordt aanbevolen om kenbaar te maken welk eventueel verslaggevingsraamwerk voor duurzame informatie (zoals het Global Compact van de Verenigde Naties (VN), de VN-principes inzake bedrijfsleven en mensenrechten en de OESO-richtsnoeren voor multinationale ondernemingen) voor de verslaggeving eventueel wordt gebruikt. De richtsnoeren vloeien voort uit de in 2014 overeengekomen Europese richtlijn inzake niet-financiële informatie.

 

(Eumedion)

Gerelateerde artikelen