Brunel verlaat vanwege corruptie Nigeria

Detacheerder Brunel staakt al zijn activiteiten in Nigeria vanwege de enorme corruptie in dat land. Dat zegt bestuursvoorzitter Jan Arie van Barneveld in een woensdag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad.

Brunel is vooral actief als leverancier van hoogopgeleid personeel en speelt daarin een grote rol in de internationale olie- en gassector. Het bedrijf boekte daarbij de afgelopen jaren een omzet van zo’n 100 miljoen euro in Nigeria, dat de grootste olieproducent is van Afrika. Door de ‘aanhoudende sfeer van corruptie en omkoping’ ziet het bedrijf echter geen toekomst meer in het land.

Brunel heeft nog enkele vorderingen openstaan in Nigeria, maar neemt er geen opdrachten meer aan. De aanwezigheid van het beursgenoteerde bedrijf in andere Afrikaanse landen staat ook ter discussie.

Volgens Van Barneveld wordt zijn medewerkers in Nigeria verteld dat rekeningen alleen worden voldaan als bepaalde personen worden betaald. Ook in bijvoorbeeld Angola ziet hij dat Brunel om onverklaarbare redenen lang moet wachten op vergunningen, terwijl het bedrijf wel aan alle eisen voldoet. ‘Tegelijkertijd zie ik kleinere concurrerende lokale bedrijven aan wie de vergunningen wel worden verleend en die de opdrachten krijgen. Daar valt bijna niet tegenop te werken.’

Volgens Van Barneveld heeft Brunel altijd geweigerd om mee te werken aan corruptie.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen