Britse waakhond hekelt versoepeling corporate governance

FRC belooft strenger toezicht op accountants en topmanagers.

De nieuwe voorzitter van de FRC, de Britse financiële waakhond, noemt het een “gemiste kans” dat het Britse kabinet regels voor extra toezicht op grote bedrijven heeft teruggedraaid. Sir Jan du Plessis, sinds februari voorzitter van de FRC, belooft om topmanagers ter verantwoording te roepen over naleving van regels van corporate governance.

Vorig jaar schrapte de Britse regering plannen om het bestuur van grote bedrijven verantwoordelijk te maken voor toezicht op interne financiële controles. Het kabinet was gezwicht voor de bedrijfslobby die betoogde dat deze verzwaring van het toezicht zou leiden tot een kostenverhoging die ten kosten zou gaan van het concurrentievermogen. 

De FRC gaat dit proberen te herstellen door de bestaande code voor corporate governance aan te passen. Hij dringt erop aan dat topmanagers hun verantwoordelijkheid moeten dragen voor de resultaten van hun bedrijven.

De laatste jaren wordt Engeland geplaagd door een stoet aan financiële schandalen bij grote bedrijven, zoals Carillon, Patisserie Valerie, NMC Health en Thomas Cook. Controlerend accountants krijgen vaak de schuld hiervan, omdat die boeken goedkeurden die later zo lek als een mandje bleken te zijn.

Du Plessis erkende dat accountants schuld hebben aan de schandalen, maar hij voegde eraan toe dat topmanagers ook verantwoordelijkheid dragen hiervoor. “Politici zeiden terecht dat het accountantsberoep niet doet wat het zou moeten doen”, aldus Du Plessis. “Maar je kunt niet alleen naar het accountantsberoep kijken als je een betrouwbare auditrapportage van hoge kwaliteit wil.”
 

Gerelateerde artikelen