Britse rekenkamercommissie noemt bankiers dom en incompetent

Leden van de Public Accounts Committee van het Lagerhuis noemen de directeuren van de door belastingschandalen geplaagde HSBC-bank incompetente idioten, omdat zij niet op de hoogte zouden zijn geweest van wat zich in hun organisatie afspeelde.
De HSBC-bank wordt verweten duizenden Britten te hebben geholpen de belasting te ontduiken met actieve hulp van de Zwitserse vestiging van de bank – naast nog zo’n 90.000 klanten uit andere landen. Een klokkenluider bracht een en ander in de openbaarheid.
 
Chris Meares, die tot voor kort leiding gaf aan de private banking divisie van HSBC, beweerde tijdens zijn ondervraging door de PAC dat hij geen idee had waar zijn mensen destijds mee bezig waren. Onder druk gezet door de parlementariërs, wilde hij alleen toegeven dat hij verwijtbaar niet voldoende ‘in control’ was, maar ‘zelf had hij werkelijk niets misdaan’. 
 
Waarop de voorzitter van de commissie Margaret Hodge tegen hem uitviel: “Het is een van de twee – of u wist ervan, of u bent door en door incompetent als bankier!”
 
Mevrouw Hodge riep daarnaast de huidige voorzitter van de BBC, Rona Fairhead, daarvóór voorzitter van HSBC’s auditcommissie, op om de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. “Niemand lijkt zijn of haar verantwoordelijkheid in deze zaak te nemen – als u niet uit zichzelf opstapt, vind ik dat de regering u zou moeten ontslaan!”
Geniet van meer on-Britse directheid via www.financialdirector.co.uk/
Gerelateerde artikelen