Britse Rekenkamer: belastingdienst moet beter zijn best doen

jaarlijks €25 miljard te weinig geïnd, miljarden die terug te voeren zijn op fraude.
Fraudeurs zijn goed voor de helft van de Britse ‘tax gap’, het verschil tussen de theoretische en feitelijke belastinginkomsten in het Verenigd Koninkrijk. En dat komt, alsus het National Audit Office, omdat HMRC nogal wat steken laat vallen bij de opsporing van dergelijke fraudegevallen. 
 
Hoewel de belastinginkomsten in Groot Brittannië met 2,4% stegen, vorig jaar, tot £517,7 miljard,komt er ca £32 miljard te weinig binnen. En de helft van dat bedrag is terug te voeren op frauduleuze aangiften en ‘zwarte’ tegoeden, denkt de Rekenkamer. De andere helft gaat verloren aan gewone administratieve fouten, rechtmatige vormen van belastingontwijking en andere redenen zoals faillissementen. 
 
Erger is misschien nog, aldus de NAO, dat HMRC niet in staat is hard te maken waar de dienst wel of niet verbeteringen realiseert en wat deze verbeteringen opleveren. "We will be evaluating HMRC’s performance in tackling different types of tax fraud in more depth. As we do so, we will be looking for further improvements in the way HMRC uses data and analysis to understand the effect of its actions in both the long and short term.”
 
En om de target van 1000 vervolgingen wegens fraude te halen kiest HMRC wel erg gemakkelijk voor de simpele gevalletjes, in plaats van de grote overtreders…
 
De kritiek komt hard aan nu HMRC bezig is met de grootste reorganisatie van de dienst ooit – waarbij 170 kantoren opgeheven worden en samengevoegd tot 13 regionale belasting’ hubs’. 
 
Gerelateerde artikelen