Britse NBA reageert op verwijt te vaag te zijn over maatschappelijke verantwoordelijkheid van de accountant

Het ICAEW gaat bij de leden te rade, hoe het nog helderder kan formuleren wat de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de accountant inhoudt.
In het hoger beroep rond de Deloitte/MG Rover-zaak blijft het verwijt, dat de beroepsorganisatie vaag blijft als het gaat om richtlijnen en ondersteuning rond ethisch handelen. Deloitte UK werd in september 2013 door de Britse Financial Reporting Council (FRC) veroordeeld tot een boete van 14 miljoen pond, omdat het kantoor geacht werd niet in het publieke belang te hebben gehandeld toen het adviseerde rond de overname van de Britse autofabrikant MG Rover door een Chinees bedrijf in 2000. Bovendien zou Deloitte onvoldoende oog hebben gehad voor belangenverstrengelingen in die kwestie. Deloitte ging in beroep, en werd eind januari vrijgesproken van 8 van de 13 concrete aanklachten. 

Maar ondanks die gedeeltelijke vrijspraak bleef ook in het hoger beroep het verwijt aan het ICAEW overeind, dat het als beroepsvereniging nagelaten heeft om klip en klaar stelling te nemen en eenduidige richtlijnen te formuleren, die accountants (in Engeland en Wales) kunnen helpen om hun werk te verrichten met voldoende oog voor ethiek en het maatschappelijk belang van hun functie.

Tony Bromell, verantwoordelijk voor ethische kwesties bij het ICAEW, reageerde dat het instituut hoopt in de zomer met een aangescherpte gedragscode  te komen.  
Gerelateerde artikelen