Britse ministerie van Financiën: aantal detacheringen vanuit Big Four valt reuze mee

Het Britse ministerie van Financiën heeft naar aanleiding van een Wob-verzoek openheid van zaken gegeven over het aantal detacheringen van de Big Four accountantskantoren bij het ministerie. En dat aantal valt reuze mee, zo is de algemene conclusie. Eerder werd het ministerie ervan beschuldigd te nauwe banden te onderhouden met de grote kantoren.

Uit de stukken die vandaag zijn geopenbaard blijkt dat er in de periode 2012-2014 slechts in acht gevallen vanuit een Big Four-kantoor personeelsleden op basis van 1- of 2-jaarscontracten zijn gedetacheerd als senior beleidsmedewerkers bij HM Treasury.
 
De stukken laten verder zien dat de detacheringen plaatsvonden op meerdere afdelingen van het ministerie, waaronder de Business and International Tax Group en de Office of Tax Simplification.  In het verleden kwamen het ministerie van Financiën en de Britse Belastingdienst (HMRC) onder vuur te liggen van instellingen als de invloedrijke Commons’ Public Accounts Committee vanwege een ‘ ongezonde’  relatie met de Big Four.

Het ministerie noemt beschuldigingen dat de Big Four door het uitlenen van medewerkers inzicht zouden krijgen in toekomstige beleidsplannen van de overheid ‘ absurd’.  Er wordt op gewezen dat het ministerie juist baat heeft bij dergelijke detacheringen, omdat op die manier de ambtenaren kunnen profiteren van de externe expertise.

In 2012 werden vanuit PwC twee medewerkers gedetacheerd en vanuit Deloitte en EY slechts een. In 2013 detacheerden Deloitte, KPMG en PwC ieder een personeelslid en in 2014 detacheerde Deloitte een medewerker. In februari 2015 hadden Deloitte en PwC elk een medewerker uitgeleend aan HM Treasury.

Gerelateerde artikelen