Britse KPMG stopt zelf met combinatie advies-controle

De Britse tak van accountantsorganisatie KPMG stopt met verlening van adviesdiensten aan grote bedrijven waarvan het de jaarrekening controleert.

Dat melden verschillende Britse kranten. 

Aanleiding is het schandaal bij het Britse bouwbedrijf Carillion waarvan KPMG de boeken controleerde.Ondanks duidelijke signalen over grote financiële problemen bij het bouwbedrijf, gaf KPMG een goedkeurende verklaring af bij de jaarrekening 2016. Ook onderschreef KPMG een verklaring van Carillion dat het bedrijf 'sterk genoeg is om nog minimaal drie jaar te overleven'. 

Voorzitter Bill Michael van het Britse KPMG heeft een memo opgesteld voor de partners van het kantoor waarin hij voorstelt alle adviesdienstverlening stop te zetten bij de klanten die onderdeel zijn van de FT 350, de 350 grootste beursgenoteerde bedrijven in Engeland. 

Net als in Nederland is in Engeland de combinatie van adviesdiensten en controle bij dezelfde klant al aan banden gelegd door Europese regelgeving. Maar die regels laten nog wel enige ruimte. Die ruimte wil KPMG niet meer benutten, “om zelfs de perceptie van een mogelijk belangenconflict uit te bannen”, aldus Michael.

Gerelateerde artikelen