Britse huisbazen: £14 miljard belastingvoordeel

Steeds meer Britten kopen huizen om die, al dan niet na een opknapbeurt, te verhuren. In 2013 leverde hun dat ruim 14 miljard pond belastingvoordeel op.
De Britse overheid biedt haar burgers die hun spaargeld investeren in een tweede (of derde) huis, om dat daarna te verhuren, een oneerlijk aantal voordelen, zo klagen critici. De kosten van dat beleid, het verlies aan belastinginkomsten dat daarmee gemoeid is, “rijzen de pan uit”. Sinds 2008 is het aantal private verhuurders met ruim een miljoen gestegen tot 2,1 miljoen in 2013. 
 
Landlords die optimaal gebruik maken van de ‘buy-to-let’ faciliteiten kunnen naast de hypotheekrente ook de hypotheekkosten aftrekken, de kosten van de verhuurmakelaar, de verzekeringen, onderhoud en reparatiekosten, gemeentelijke belastingen en eventuele erfpachtkosten. Geen wonder dat de aantallen buy-to-let hypotheken al jaren met 30% per jaar toenemen.  Tegelijk is het aantal hypotheken verstrekt door first-time buyers met 5% gedaald. 
 
“Het wordt hoog tijd dat de regering een eind maakt aan de bevoordeling van deze verhuurders boven de ‘gewone’ huizenkopers,” zegt bijvoorbeeld Campbell Robb, chief executive van sociale woningbouwer Shelter. “Uitkeringen gaan omlaag, er is een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen, huren stijgen exorbitant en tegelijk moeten we accepteren dat private verhuurders met 14 miljard pond per jaar gesubsidieerd worden? Bovendien drijven die let-to-buy kopers de prijzen voor gewone kopers ook nog eens fors op.”
 
Gerelateerde artikelen