Britse grote bedrijven betalen steeds minder belasting

Het totale bedrag dat de Britse FTSE 100 bedrijven jaarlijks aan belasting betalen, daalde sinds 2010 met bijna 25%.
Volgens accountantskantoor UHY Hacker Young  betalen zij tegenwoordig gemiddeld 23% van hun jaarwinst aan corporate taxes. De belangrijkste oorzaak is lagere tarieven, en lagere winsten. De tarieven gaan binnenkort nog verder naar beneden.
 
Na onroerend-goedbedrijven, die als ‘trusts’ vaak maar 1,9% belasting hoeven te betalen, geniet de farma-sector de laagste belastingdruk, met een gemiddelde van 13%. In 2014 was dat nog 21% – waarschijnlijk mede veroorzaakt door de recent verslechterde resultaten van de sector. Daar staat tegenover dat de olie- en gasindustrie, toch ook fors lijdend onder eroderende winsten, de hoogste belastingdruk kennen, met een gemiddelde van 37%. 
 
Volgens UHY Hacker Young zal het feit van de dalende belastingaanslagen politiek niet welkom zijn, gezien de commentaren op de sweet deals die de grote multinationals wisten te sluiten met HMRC. Maar volgens de accountant is de verlaging sinds 2010 niet te wijten aan agressieve tax planning, maar eerder aan fiscale faciliteiten die Groot Brittannië de grote ondernemingen gunt. 
 
De officiële corporate taks daalde in april 2015 van 21q naar 20%, en zal tegen 2020 slechts 18% bedragen. Tegenover de dalende inkomsten vanuit de grote ondernemingen staat een intensivering van de controle op het Britse MKB, vooral rond de BTW-afdrachten. Daarmee heeft HMRC alleen al vorig jaar ca. 7,7 miljard pond extra op weten te halen, waarvan 3,5 miljard aan BTW. 
 
Gerelateerde artikelen