Britse FRC onderzoekt Deloitte’s accountantscontroles bij Serco

De Britse Financial Reporting Council (FRC) start een onderzoek naar de accountantscontroles die Deloitte heeft uitgevoerd bij outsourcing specialist Serco. Het bedrijf wordt er door het Serious Fraud Office (SFO) van verdacht te hoge facturen ingediend te hebben voor uitgevoerde werkzaamheden bij overheden.

De FRC kijkt in het onderzoek onder meer naar de goedkeuring en de controle van de jaarrekeningen van de bedrijven binnen de Serco-groep voor de boekjaren die eindigden op 31 december 2011 en 31 december 2012.

De waakhond zegt dat het besluit om de boekhouding te controleren is genomen nadat informatie is ontvangen van de SFO over het onderzoek naar contracten die Serco heeft afgesloten over elektronisch toezicht in Engeland en Wales. In 2013 bleek dat Serco te hoge bedragen in rekening had gebracht bij het ministerie van Justitie voor het aanbrengen van ‘electronic monitoring tags’ bij gevangenen met huisarrest. Ook zouden er rekeningen zijn verstuurd voor het taggen van gevangenen die dood waren of gewoon in de cel zaten. Daarop betaalde Serco £70,5 miljoen terug aan de overheid.

Uit een forensische audit door PwC bleek dat de praktijk van het teveel in rekening brengen mogelijk al in 2005 was begonnen. Inmiddels heeft een woordvoerder van Deloitte laten weten dat alle medewerking aan het FRC-onderzoek zal worden verleend. Deloitte verzorgt de accountantscontrole bij FTSE-100 firma Serco al sinds 2000. In 2014-15 was deze audit goed voor £1,5 miljoen aan inkomsten.

Gerelateerde artikelen