Britse denktank wil 20 belastingen afschaffen

Het Institute of Economic Affairs (IEA) stelt voor om het Britse belastingstelsel radicaal te veranderen, en onder meer de vennootschapsbelasting af te schaffen.

Het IEA heeft een onderzoeksrapport gepubliceerd, waarin het aanbevelingen doet voor een geheel gereviseerd belastingstelsel, dat simpeler is en véél minder administratieve lasten met zich mee brengt. De denktank heeft daartoe eerst “een grootschalige statistische analyse uitgevoerd van de economische kosten van  het huidige dure systeem”, en daarnaast bepaald welke belastingen de economie de meeste schade toebrengen.

De conclusie is dat de Britse overheid er verstandig aan zou doen, de volgende belastingen te schrappen: de vennootschapsbelasting, de national insurance, de capital gains tax, de erfbelasting, de lokale council tax, business rates, kijk- en luistergeld, de apprenticeship levy, leges, accijnzen op alcohol, tabak en voertuigen en de heffing die luchtvaartpassagiers betalen.

In plaats daarvan zou een reeks (aangepaste en) nieuwe belastingen goed zijn voor 20-25% van het nationale inkomen:

  • Een vlaktaks van 15% voor inkomsten boven een belastingvrije voet van 10.000 pond;
  • Een heffing van eveneens 15% op de uitgekeerde winst van ondernemingen
  • BTW van 12,5% op alles, de meeste vrijstellibngen worden afgeschaft
  • Een nieuwe belasting op huur(woningen), ook van 12,5%
  • Een nieuwe grondbelasting, de ‘land-value taks’; en
  • Halvering van de accijnzen op brandstoffen zoals die nu geheven worden.

"Deze lagere belastingen bevorderen de economische groei, en het nieuwe systeem zou een duidelijk minder verstorende werking hebben op verstandige bedrijfsmatige beslissingen dan het huidige. Daardoor zouden werkgelegenheid, productiviteit én de netto lonen kunnen stijgen,” concludeert het rapport.

“Het huidige systeem kost veel te veel en is veel te ingewikkeld om effectief te zijn. Sterker nog, de auteurs tonen aan dat het negatief uitwerkt voor onze economie, en dat een simpeler systeem voor alle stakeholders positief uitpakt,” aldus Mark Littlewood, Director General van het Institute of Economic Affairs.

iea.org.uk

Gerelateerde artikelen