Britse belastingen doen niet genoeg met HSBC-gegevens

De Public Accounts Committee verwijt de Britse belastingdienst dat deze niet actief genoeg actie onderneemt op basis van de gegevens over duizenden Britten, die via de Zwitserse vestigingen van HSBC belastingen wisten te ontduiken.
In 2008 ontving de Britse belastingdienst HMRC duizenden documenten over de off-shore bankrekeningen van rijke Britten. Deze waren ontvreemd bij de Geneefse vestiging van de HSBC bank door een boze ICT’er genaamd Hervé Falciani, en vervolgens via het International Consortium of Investigative Journalists toegespeeld aan tientallen instanties en media.
 
HMRC heeft op basis van die documenten inmiddels zo’n 1100 strafwaardige individuen geïdentificeerd, die via HSBC belastingen ontdoken. Tot dusverre is echter alleen onroerendgoedhandelaar Michael Shanley veroordeeld, tot een boete van 800.000 pond. 
 
Wel wist HMRC £135m aan achterstallige belastingen te innen, maar de voorzitter van de PAC, Margaret Hodge, verwijt de belastingdienst dat zij met té fluwelen handschoenen te werk gaat.
 
"Als HMRC er überhaupt al aan toekomt, dan mag je als belastingontduiker een aanslag verwachten – maar als je die dan betaalt gebeurt er verder niets. Dat geeft geen fraai signaal aan de rest van ons, die wel netjes en eigener beweging belastingen betalen.”
 
Volgens de Britse belastingdienst ging het oorspronkelijk om 3200 zwartspaarders, waarvan 1100 ernstige – maar stelt dat er maar voor 130 gevallen genoeg bewijs zou zijn om de betrokkenen voor het gerecht te brengen.  En bovendien "duurt het gemiddeld 44 maanden, voor de Crown Prosecution Service er in slaagt een belastingontduiker voor de rechter te brengen!".
Gerelateerde artikelen