Britse belastingdienst: zijn al die tv-presentatoren écht wel zzp’er?

HMRC onderzoekt arbeidsrelatie van BBC met ruim 100 tv-persoonlijkheden, die zich voor meer dan 150.000 pond per jaar laten inhuren.

De grote vraag daarbij is: genieten deze presentatoren, die allen zogenaamd zelfstandige zijn en zich via hun bv laten inhuren door de BBC en andere zendgemachtigden, onheuse belasting- en premievoordelen? Zo ja, dan mogen zij forse aanslagen verwachten over hun (niet geringe) inkomsten tussen 2006 en 2013.

In juli jongstleden kondigde de BBC al aan dat 85 van haar bekende medewerkers in dienst getreden waren, en voortaan niet meer als zzp’er ingehuurd zouden worden. Destijds werd benadrukt, dat “er geen enkele reden was te veronderstellen, dat deze beroemde Britten zich aan enige vorm van belastingontduiking hadden schuldig gemaakt”.

Eerder, in 2012 was gebleken dat de Britse staatsomroep meer dan 120 dagelijkse medewerkers  meer dan  £150.000 per jaar betaalde via hun persoonlijke bv’s. Destijds was de reactie van de BBC om 131 ‘freelancers’ toch maar in dienst te nemen.

Nu blijkt dat HMRC vorig jaar een lijst heeft opgesteld van liefst 469 tv-persoonlijkheden die sinds jaar en dag via een management-bv voor de staatsomroep werken, en dat uit dit onderzoek nu weer ruim 100 ‘on-air talenten’ zijn geselecteerd, die nadere inspectie behoeven.  Ook presentatoren van andere omroeporganisaties zouden onder het fiscale vergrootglas gelegd worden.

Volgens de BBC gaat het hier ‘om een in omroepkringen heel gebruikelijke constructie’, en zou de belastingdienst beter een generieke oplossing kunnen voorstellen dan te proberen van individuele tv-sterren achterstallige belastingen en premies te innen.

“Bovendien zijn wij sinds 2013 als werkgever al véél kritischer met het aangaan van nieuwe contracten!”

independent.co.uk

Gerelateerde artikelen