Britse Belastingdienst streng voor Goede Doelen

Britse goededoelenorganisaties zijn niet blij met de aandacht die HMRC ineens heeft voor hun boeken.
Ook Britse organisaties, die goede doelen steunen, ontkomen niet aan de speurtocht naar ongeoorloofde belastingontduiking  of –ontwijking van de belastingdienst van koningin Elizabeth II. Ook hun pogingen om over de rand van gaatjes in de wet te gaan of ‘gewone’ gevallen van slordige omgang met de betreffende wet- en regelgeving, worden door een speciaal team van HMRCS genadeloos afgestraft. 
 
Volgens een rapport van het National Audit Office uit 2013 leidde de aandacht van het gespecialiseerde inspectieteam tot een verviervoudiging van de belastinginkomsten uit deze brave bronnen. Op elke pond sterling die in het ‘charities’ team geïnvesteerd werd, bleek HMRCS £44 extra belastingen te kunnen innen – een prachtig resultaat, zeker in vergelijking met het gemiddelde rendement van £11 per bestede pond.
 
“Als ik HMRC was, dan zou ik goededoelen een prima sector vinden om in te investeren,” klaagt Richard Bray, vice-voorzitter van de Charity Tax Group. "Sinds de Rekenkamer HMRCS onder druk gezet heeft om beter te presteren, tonen de inspecteurs geen enkel mededogen met de goededoelenorganisaties.”  Vooral BTW-kwesties zorgen voor veel rumoer en rechtszaken. 
 
Tegenover website Third Sector, speciaal gericht op goededoelenmanagement, verdedigt HMRCS zich met de woorden: “De meeste organisaties houden zich aan de regels – wij pakken de minderheid die die regels aan de laars lapt net zo streng aan als ondernemingen, die hetzelfde gedrag vertonen.”
 
Uit recent onderzoek van nfpSynergy  blijkt overigens dat de Britten maar weinig vertrouwen hebben in diezelfde goededoelenorganisaties. Hun betrouwbaarheidsscore (53%) is momenteel de laagste van de afgelopen 8 jaar.  De Fund Raising Standards Board scoort nog veel slechter, met 22% vertrouwen; 3 van de tien Britten heeft er zelfs nooit van gehoord. 
Het meeste vertrouwen stellen de Britten in hun leger (77%) en hun gezondheidsdienst NHS (70%). Het laagst scoren politieke partijen, banken en verzekeraars, multinationals – en de regering zelf. 
 
Gerelateerde artikelen