Britse belastingdienst jaagt op 2 miljard achterstallige belasting van rijkaards
De dienst denkt daarmee nog minstens £1,9 miljard op te kunnen halen, staat te lezen in een recent rapport van het National Audit Office (NAO).
Daaruit blijkt dat HMRC in 2015 dankzij speciale inspanningen £416 miljoen aan achterstallige belasting binnenhaalde, van 6500 zogenaamde "high net worth individuals", lieden met een vermogen van meer dan £20 miljoen.
En daar zal het niet bij blijven – elke vermogende Brit op die lijst heeft een eigen belastinginspecteur toegewezen gekregen, die “zich een grondig beeld moet vormen van het fiscale doen en laten” van deze personen, en in overleg moeten gaan met hun fiscaal adviseurs om te bezien of en zo ja hoeveel belasting zij vermijden of ontlopen via complexe (off shore) constructies.
Overigens betaalde de groep in 2015 al £4,3 miljard belasting, dus de 416 miljoen extra staat voor 10% meeropbrengst.
Volgens de Rekenkamer gaat het bij die £1,9 miljard slechts om een schatting. Ongeveer 1 miljard pond, zo heeft de NAO berekend, is de theoretische opbrengst van publiekelijk aangeboden en gepromote ‘tax avoidance schemes’. Bij een tiental rijken is sprake van een vermoeden van criminele belastingontduiking, maar er blijkt sinds 2010 slechts één individu daadwerkelijk voor het gerecht gedaagd te zijn. Dat zal een van de redenen zijn, waarom de Rekenkamer kritiek heeft op HMRC, in dat de dienst niet duidelijk kan maken welke effecten haar aanpak heeft.
Volgens fiscale luis-in-de-pels Richard Murphy is het allemaal politieke pr van HMRC, ook gezien de omvang van de totale Britse ‘tax gap’ van £36 miljard. Dat er niet meer dan één rijkaard voor de rechter is gebracht komt volgens hem, omdat HMRC alleen maar onderhandelt met de rijkaards, en snel tevreden is; in plaats van de werkelijke belastingontduiking te onderzoeken en bewijzen, en vervolgens alsnog volledige betaling plus boetes te eisen.