Britse belastingdienst dreigt BTW te verhalen op eBay & Amazon

Amazon en ebay bieden producenten en handelaren in het buitenland de mogelijkheid hun producten online wereldwijd te verkopen. Help, dan kunnen we geen BTW innen?

De Britse overheid heeft er blijkbaar genoeg van en overweegt nu gerechtelijke stappen om eventueel gemiste BTW te verhalen op  ‘gelegenheidgevers’ als ebay en Amazon. 

Lord Ashton of Hyde, sprekend namens het ministerie van Financiën, vertelde de lords en ladies van het Hogerhuis maandagavond dat HMRC een task force opricht om meer inzicht te krijgen in het probleem. “We hebben contact opgenomen met de belangrijkste spelers en met relevante internationale autoriteiten die over btw-heffing gaan.” Gevraagd of het ministerie overweegt om sites als ebay aansprakelijk te stellen antwoordde Ashton: “We houden voorshands alle opties open.”

Volgens de site CityAM, doorgaans goed ingevoerd, werkt inmiddels een op de vier medewerkers van HMRC’s ‘customs & international trade’ staf aan het vermeende probleem.

Het gaat vooral om handelaren uit landen buiten de EU ( China!) die op ebay.co.uk en amazon.co.uk  hun (kerst)aanbiedingen aan de Britse bevolking proberen te slijten. Het gevolg is dat duizenden Ipads en dergelijke hun weg naar het VK vinden, zonder dat daar BTW over geheven wordt. De lokale middenstand voelt zich daardoor oneerlijk beconcurreerd.

Volgens Amazon zijn de verkopers in hun eigen land verantwoordelijk voor hun BTW-verplichtingen, en niet zij. “Wij bieden een webshop met alles erop en eraan – maar we zijn niet verantwoordelijk voor hun fiscale administratie.”

 

bmmagazine.co.uk

Gerelateerde artikelen