Britse belastingdienst beschuldigt banken opnieuw van belastingontduiking op bonussen

Her Majesty’s Revenue & Customs gaat in beroep tegen vrijspraak twee banken voor gebruik van fiscale trucs om minder belasting over bonussen te hoeven betalen.
HMRC verloor eerder twee zaken voor de rechter, tegen UBS en Deutsche Bank, rond de trucs die deze banken toepasten in 2003 en 2004, maar mag de kwestie nu voorleggen aan het Supreme Court. 
 
De belastingdienst was in beide zaken van mening, dat de bonusontvangers inkomstenbelasting schuldig waren over de aan hen toegekende bonussen. Maar de banken, aldus HMRC, “maakten gebruik van zorgvuldig uitgedachte methoden om het mogelijk te maken die bonussen zo uit te betalen, dat de ontvangers noch inkomstenbelasting, noch sociale lasten hoefden te betalen”. 
 
Enkele werknemers ontvingen de bonus in de vorm van aandelen die aangemerkt waren als ‘restricted securities’ waarover geen belasting verschuldigd zou zijn. De banken vonden het bovendien daarom niet nodig deze betalingen aan de belastingdienst te melden. 
 
Zo wist UBS, volgens de Financial Times, 37 miljoen pond aan inkomstenbelasting en 13 miljoen pond aan sociale lasten te besparen, over in totaal 92 miljoen aan uitgekeerde bonussen. Bij Deutsche Bank ging het om een totaal bedrag aan bonussen van £91 miljoen aan een twintigtal medewerkers. Beide banken protesteerden met succes tegen HMRC bij lagere rechters, masr nu zal de zaak door het Britse Hooggerechtshof opnieuw beoordeeld worden.. 
Gerelateerde artikelen